logo

27 Kasım 2023

Akademik Özgüven ve Öğretmenlik Günü


admin
vatandas1959@hotmail.com
Özgüven kişinin kendi özelliklerini değerli bulması, kendine inanması ve kendini güvende hissetmesi ile ilgilidir. Okullarda ise akademik özgüven kavramı çocuğun öğrenmeyle ilişkisini gösterir. Akademik özgüvene sahip çocuk; yeteneklerine, kişisel özelliklerine güvenir ve öğrenebileceğine dair inanca sahiptir.
Her yaş döneminin çözülmesi gereken problemler getirdiğini hep konuşuyoruz. Okul döneminde de başarı duygusunu tadabilen bireyler için sosyalleşme, olumlu düşünme, kendini ifade etme özellikleri gelişim gösterir.
Başarıdan kastımız günümüzdeki değişimlerle birlikte matemetik fen bilimleri gibi alanlarda yüksek notlar almak demek değildir sadece. Öğrenciye öğrenmeyi sevdirmek öğrenmeyi keyifli hale getirmek, öğrenmeyi öğretmek başarıyı beraberinde getirecektir. Her bireyin kendini geliştirebileceği yetenek alanları vardır, bu durumun ilk ciddi değerlendirmesini ise genelde öğretmenlerimiz yapar.
Öğrenmeyi seven çocuk için motivasyon da artış gösterir. Birey boşta kalmamak için değil insanda olan merak duygusunu gidermek için bir işe, uğraşa zaman ayırdığında hem kendi doyum alır hem de hizmet sunduğu kişi için faydalı olur. Böylece kişi, takdiri önce kendinden aldığında öz değerini dolayısıyla öz güvenini desteklemiş olur.
Öğrenme zor hale geldiğinde ne olur?
Öğrenciler ilk başta başarısızlıklarına bahane uydurmaya başlarlar. Ödev zordu, okula gitmek istemiyorum gibi. Ardından kolay görevleri seçmeye başlarlar. Üstünkörü ödev yapma, kopya çekme, ödevi başkasına yaptırma, okulla ilgili konuşmama gibi. Sonrasında ise başarı için çaba göstermeyi bırakırlar. Çünkü çocuk öğrenme konusunda çıkmaza girmiştir.
Başarının belirleyicisi yetenek, zeka olsa da motivasyon olmadığında, yapabileceğimize inanmadığımızda uğraşın devamlılığı kaybedilir. Halbuki çocuk gelecekle ilgili hayaller, planlar kurarken buradaki yol haritasını belirleyen etkenin; kendisinin yeterli olduğuna inancıdır der Bandura.
Yapılan araştırmalar ise okul öncesi dönem çocuklarının öğrenmeye istekli olduklarını ancak birkaç yıl sonra öğrenme isteklerinin azaldığını göstermektedir. Bunun sebepleri olarak okulun günlük hayattan uzak olması, rekabet kıyaslama gibi çocuğu zorlayan durumlarla karşılaşılması, grupla öğrenmede çocuğun bireysel özelliklerinin fark edilmemesi örneklerden bazılarıdır.
İşte bu noktalarda cankurtaranlarımız olarak öğretmenlerimiz devreye giriyor. Her çocuk kocaman bir dünya ve öğretmenlerimiz o dünyalara ulaşabilmek için çabalıyorlar. Model oluyorlar. Öğrencilerinin hayatlarına yön veriyorlar.
Mesleğine gönül vermiş tüm öğretmenlerimizin öğretmenler gününü kutlu olsun.

Share
245 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

4+9 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Kendi iç sesimize inanmayı ne zaman bırakırız?

    18 Ocak 2025 Köşe Yazıları

    İç sesimiz bizim için neyin doğru neyin yanlış olduğuna karar veren, bunu bize iyi şekilde hizmet etmek için yapan adeta bir yöneticidir. Tabii bir de dış sesler var. Ailemizin sesi, toplumun sesi, bazı kurallar veya değişen durumlar. İç ses sadece o insana özgüdür ve her insanın iç sesi kendine farklı şeyler söyler. Örneğin “Doydum, artık yememe gerek yok, o kişiyle aynı ortamda bulunmak istemiyorum” gibi. Çoğu köklü davranışın temelleri çocuklukta atıldığı gibi iç sese inanmak da çocukluk yaşantımızda oluşur. Çocuk onu yetiştirene muhtaçtır ...
  • Korkmayalım, hazır olalım..

    15 Ocak 2025 Köşe Yazıları

    Vezirköprü önümüzdeki yıllarda gelişecektir. Bu kadar zamandır ekilen tohumların artık çiçek açma vakti geldi. Vezirköprü, bu gelişimle birlikte de değişecektir. Vezirköprü'de oldukça güzel işler oluyor aslında. Özellikle kalabalık öğrenci nüfusuyla okulların çeşitli alanlardaki başarıları, Samsun merkezden uzak olduğu için kendi başına sorunların üstünden gelme zorunluluğu gibi itici güçleri olan Vezirköprü'de hemen her gün bir başarı hikâyesi duyuyoruz. Vezirköprü'de Şahinkaya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin Vatandaş Gazetesi'nin...
  • Anne Babamızın Anne Babalığını Yapmak

    11 Ocak 2025 Köşe Yazıları

    Her aile için çocuk farklı anlamlarla dünyaya gelir. Kimi aile için bir neşe kaynağı, kimi aile için bir insan yetiştirmek, kimi aile için kalabalıklaşmak, kimi aile için yaşlılığında en yakınından birinin olması gibi. Tüm bunlar doğru ya da yanlış değil, kabul edilebilir durumlardır. Genel duruma bakıldığında ise -belki şu an çok fazla olmasa bile yakın zamanda bir tarım ülkesi olduğumuzdan olsa gerek- çocuğun dünyaya geliş amacı çoğunlukla işlere yardımcı olmak, ailenin sürecini kolaylaştırmak, kalabalık olmak olarak görüldü. Bu durum geçmişt...
  • Vezirköprü daha çok çalışmalıdır

    08 Ocak 2025 Köşe Yazıları

    Yıllardır Vezirköprü'nün, yatırım alamayan bir ilçe olarak, zamanında bize yakın olan ilçelerden ne kadar geride kaldığını unutmamalıyız. Açılan bu farkın kapanması için Vezirköprü'nün özellikle siyasetçilerinin ve bürokrasisinin daha fazla çalışmak zorunda olduğu ve ilçe insanının da birlikte olmak zorundalığı ortadadır. İlçemizde çözümü beklenen sorunların tamamlanması oldukça zaman alsa da, bitmiyor değiller. Bunlardan biri olan Organize Sanayi için bütün beklentiler, ilk başvuruların yapıldığı haberimizden sonra gevşedi. Görüyoruz ki, a...