Son Dakika
Son dönemlerde siyasetçilerin geliş gidişlerinin azaldığı Vezirköprü’de geçtiğimiz pazartesi günü Ak Parti Samsun Milletvekili ve Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan vardı.
Vezirköprü için konumu itibariyle en fazla beklenen siyasetçilerden daha doğrusu milletvekillerinden biriydi Karaaslan.
Sayın Karaaslan’ın ziyaretlerinde en önemli bulduğum Ziraat Odası’nın ziyaretiydi.
Burada Vezirköprü Ziraat Odası Başkanı Arslan Kaya hem üreticilerin sıkıntılarını hem de taleplerini aktardı milletvekiline.
Arslan Kaya’nın söyledikleri birçok açıdan önemliydi.
Hadi Vezirköprü’nün Samsun’un 3. Ovası olmasını bırakalım, 500 bin dönümün üzerindeki tarımsal arazinin 333 bin dönümün üzerinde ÇKS’ye (Çiftçi Kayıt Sistemi) kayıtlı alanın ekilmesini geçelim, bu alanın 120 bin dönümünün sulanabilmesini önemsemeyelim.
133 bin dönüm buğday, 80 bin dönüm ayçiçeği, 43 bin dönüm silajlık mısır, 23 bin dönüm fiğ, 15 bin dönüm şekerpancarı ekilmesi, arpasından tütününe, serasından meyvesine birçok ürünün yetiştiği bir ilçe Vezirköprü.
55 bin büyükbaş, 34 bin küçükbaş ve 4 bin arılı kovanı olan bir hayvancılık ilesi aynı zamanda.
Arslan Kaya’nın aktardığı bu bilgilerden sonra sıraladığı sorunları gübrenin 3 bin liradan 13 bin liraya, taban gübresinin 2 bin 600 liradan 12 bin liraya, mazotun 7,3 liradan 30 liraya çıkmasını genel üretici sorunları olarak söylemeyelim.
(Ürünlerin tek tek anlatılması ve sorunlarının dile getirilmesini ileride ayrıca işlemek gerekir diye düşünüyorum)
Kaya’nın her kapıdan içeriye girene ısrarla söylediği, anlatmaya çalıştığı Vezirköprü’de tarım ve hayvancılığın en önemli sorunu olduğunu iddia edebileceğimiz İLÇE TARIM MÜDÜRLÜĞÜ binasının olmaması yine gündeme geldi.
80 bin tarımla uğraşan kişinin olduğu Vezirköprü’de eskiyen binasının güvenlik nedeniyle yıkılmak zorunda kaldığı, üzerinden geçen yıllar içinde kiralık binalarda hizmet vermeye çalışan personeliyle her yıl şapkadan tavşan çıkarmaları beklenen İlçe Tarım Müdürlüğü için bu kez en yetkili kişilerden birine Çiğdem Karaaslan’a bilgi verildi.
59 kişilik norm kadrosunun bulunmasına rağmen 25 personelle hizmet vermeye çalışan İlçe Tarım Müdürlüğü’ne yeni personel gelmemesi ya da gelenin hemen araya birilerini koyarak gitmeye çalışması yadsınabilir mi?
İş yükünün yarısı kadar olmadığı rahat yerlerde aynı maaşla çalışabilecek olan kim Vezirköprü’de çalışmayı sürdürmek ister ki?
Yetersiz personel sayısı ise ilçede hem tarıma hem de hayvancılığa büyük zarar veriyor. Personel tarlada ürüne bakarak bilgi vermek üreticiyi yetiştirmek gibi asıl işlerini yapamıyor ve masa başında ÇKS dosyası yapmaktan başka işe yaramaz hale geliyor.
Hayvancılıkta ise, yetersiz personel sayısı nedeniyle aşılama tam olarak yapılamıyor. Hayvanlarda bulaşıcı hastalık ve ölümler artıyor. Hayvancılıkla uğraşanlar buzağı desteğinden faydalanamıyorlar. Hayvan pazarının sık sık karantinaya alınması da hem ilçe hem de bölge ekonomisine ciddi kayıplar verdiriyor.
Hani ‘O söylemese başka aktaran da yok’ diyesimiz geliyor; Arslan Kaya’ya ilçe tarımı ve hayvancılığı adına teşekkür etmek gerekir.
Sayın Karaaslan bu anlatılanları ciddiyetle not etmiş. Umarız daha önce aktarılan siyasetçiler gibi ‘cıgara kağıdına’ not etmemiştir ve ilçe adına bu kadar önemli olan İlçe Tarım Müdürlüğü binasının yapılmasına ve personel sayınsın artırılmasına ön ayak olur.
Sayın Karaaslan bunu yapabilecek konumdadır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
02 Ekim 2024 Köşe Yazıları
28 Eylül 2024 Köşe Yazıları
25 Eylül 2024 Köşe Yazıları
21 Eylül 2024 Köşe Yazıları