logo

Cıgara Kağıdına yazılmasın!


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

Son dönemlerde siyasetçilerin geliş gidişlerinin azaldığı Vezirköprü’de geçtiğimiz pazartesi günü Ak Parti Samsun Milletvekili ve Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan vardı.
Vezirköprü için konumu itibariyle en fazla beklenen siyasetçilerden daha doğrusu milletvekillerinden biriydi Karaaslan.
Sayın Karaaslan’ın ziyaretlerinde en önemli bulduğum Ziraat Odası’nın ziyaretiydi.
Burada Vezirköprü Ziraat Odası Başkanı Arslan Kaya hem üreticilerin sıkıntılarını hem de taleplerini aktardı milletvekiline.
Arslan Kaya’nın söyledikleri birçok açıdan önemliydi.
Hadi Vezirköprü’nün Samsun’un 3. Ovası olmasını bırakalım, 500 bin dönümün üzerindeki tarımsal arazinin 333 bin dönümün üzerinde ÇKS’ye (Çiftçi Kayıt Sistemi) kayıtlı alanın ekilmesini geçelim, bu alanın 120 bin dönümünün sulanabilmesini önemsemeyelim.
133 bin dönüm buğday, 80 bin dönüm ayçiçeği, 43 bin dönüm silajlık mısır, 23 bin dönüm fiğ, 15 bin dönüm şekerpancarı ekilmesi, arpasından tütününe, serasından meyvesine birçok ürünün yetiştiği bir ilçe Vezirköprü.
55 bin büyükbaş, 34 bin küçükbaş ve 4 bin arılı kovanı olan bir hayvancılık ilesi aynı zamanda.
Arslan Kaya’nın aktardığı bu bilgilerden sonra sıraladığı sorunları gübrenin 3 bin liradan 13 bin liraya, taban gübresinin 2 bin 600 liradan 12 bin liraya, mazotun 7,3 liradan 30 liraya çıkmasını genel üretici sorunları olarak söylemeyelim.
(Ürünlerin tek tek anlatılması ve sorunlarının dile getirilmesini ileride ayrıca işlemek gerekir diye düşünüyorum)
Kaya’nın her kapıdan içeriye girene ısrarla söylediği, anlatmaya çalıştığı Vezirköprü’de tarım ve hayvancılığın en önemli sorunu olduğunu iddia edebileceğimiz İLÇE TARIM MÜDÜRLÜĞÜ binasının olmaması yine gündeme geldi.
80 bin tarımla uğraşan kişinin olduğu Vezirköprü’de eskiyen binasının güvenlik nedeniyle yıkılmak zorunda kaldığı, üzerinden geçen yıllar içinde kiralık binalarda hizmet vermeye çalışan personeliyle her yıl şapkadan tavşan çıkarmaları beklenen İlçe Tarım Müdürlüğü için bu kez en yetkili kişilerden birine Çiğdem Karaaslan’a bilgi verildi.
59 kişilik norm kadrosunun bulunmasına rağmen 25 personelle hizmet vermeye çalışan İlçe Tarım Müdürlüğü’ne yeni personel gelmemesi ya da gelenin hemen araya birilerini koyarak gitmeye çalışması yadsınabilir mi?
İş yükünün yarısı kadar olmadığı rahat yerlerde aynı maaşla çalışabilecek olan kim Vezirköprü’de çalışmayı sürdürmek ister ki?
Yetersiz personel sayısı ise ilçede hem tarıma hem de hayvancılığa büyük zarar veriyor. Personel tarlada ürüne bakarak bilgi vermek üreticiyi yetiştirmek gibi asıl işlerini yapamıyor ve masa başında ÇKS dosyası yapmaktan başka işe yaramaz hale geliyor.
Hayvancılıkta ise, yetersiz personel sayısı nedeniyle aşılama tam olarak yapılamıyor. Hayvanlarda bulaşıcı hastalık ve ölümler artıyor. Hayvancılıkla uğraşanlar buzağı desteğinden faydalanamıyorlar. Hayvan pazarının sık sık karantinaya alınması da hem ilçe hem de bölge ekonomisine ciddi kayıplar verdiriyor.
Hani ‘O söylemese başka aktaran da yok’ diyesimiz geliyor; Arslan Kaya’ya ilçe tarımı ve hayvancılığı adına teşekkür etmek gerekir.
Sayın Karaaslan bu anlatılanları ciddiyetle not etmiş. Umarız daha önce aktarılan siyasetçiler gibi ‘cıgara kağıdına’ not etmemiştir ve ilçe adına bu kadar önemli olan İlçe Tarım Müdürlüğü binasının yapılmasına ve personel sayınsın artırılmasına ön ayak olur.
Sayın Karaaslan bunu yapabilecek konumdadır.

Share
307 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

9+1 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Dürtüsel Davranışın Psikolojisi

    11 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Dürtü, fizyolojik veya ruhsal dengenin değişmesi sonucu ortaya çıkan ve canlıyı türlü tepkilere sürükleyebilen içsel gerilim olarak tanımlanır. Kaynağını duygulanımlardan alır. Normal bir davranış olarak görülebileceği gibi ruhsal hastalıkların bir parçası da olabilir. Dürtüsellik günlük hayatta sıkça karşılaştığımız ve çoğunlukla yönettiğimiz bir durumdur. Örneğin hava güzeldir dışarı çıkmak isteriz ve çıkarız. Hava güzeldir ama içerde yapacak işlerimiz vardır, işleri erteleyebilirsek erteleriz erteleyemezsek gün sonu veya hafta sonu dışarıda...
  • GÜZEL HAVALAR – AYDINLIK GÜNLER

    08 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Bu yıl kış olmadı ve ilkbahar oldukça yumuşak geçti. Şu anda ilkbaharın ortalarında olmamıza rağmen güneş yüzünü gösteriyor. Bahar güneşinin yüzünü göstermesiyle olacak ki güller yeni goncalaşıyor. Yeşillikler ovaları, dağları, bağları, bahçeleri süslemeye başladı. Cahit Sıtkı Tarancı “Bahar hikayesi” adlı şiirinde şöyle diyor. Alıştım her yıl baharı dört gözle beklerim Kulağım o sabahın kuş cıvıltılarında Bahar geldi mi her tasaya benden elveda Ben bütün dallarda açan çiçeklerim. Öyle hesapsız coştuğum olur ki sanırım Mektepten henü...
  • Belediye Meclisi ilk katılımlı toplantısını yaptı

    08 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Vezirköprü Belediye Meclisi tartışmaların ve farklı fikirlerin de olabildiğini gösteren bir toplantıyı geride bıraktı. Vezirköprü Belediye Meclisi salı günü ikinci toplantısını yaptı. İlkinden farklı olarak bu kez Belediye Meclis üyeleri haricinde Basın'da toplantıda yer aldı. Vezirköprü Belediye Meclisi'nin farklı görüşlerden ve partilerden oluşmasının Vezirköprü adına olumlu sonuçlar vereceğini daha önce de defalarca dile getirmiştim. Bundan kasıt farklı görüşlerdekilerin her fikre karşı çıkarak iktidarı çalıştırmamaları değil, Vezirköp...
  • Toplumsal Cinsiyet Rolleri

    04 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Kadın ve erkek cinsiyetinin sahip olduğu özellikler doğuştan bellidir. Cinsiyet özelliklerimizi 3-5 yaş arasında fark ederiz ve bir yaşam boyunca bu özellikleri taşıyacağımızı biliriz. Çocuk da kendi cinsiyet özelliklerinin ondan beklentilerini öğrenmeye başlar çünkü kadın ve erkek cinsiyet özelliklerinin yanında toplumun kadına ve erkeğe atadığı cinsiyet rolleri vardır. Öyle ki kız ve erkek çocuklarının oynadığı oyuncaklar farklılık göstermeye başlar. Cinsiyet özelliklerimiz doğaldır ama toplumsal cinsiyet rolleri insan icadıdır. Kadına ve erk...