logo

Çocuğa Yaklaşım


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com

Çıkamaz çocukluğundan dışarı kimse.
Bundandır sevmemiz kiraz ağaçlarını.
Fazıl Hüsnü Dağlarca

Konu çocuklar olduğunda her şey biraz daha dikkatli hale geliyor.
Onlar için en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Nasıl daha iyi anne baba olabilirim, neler yapmam veya yapmamam gerekiyor diye sorgulamalara girebiliyoruz. Öyle de olması gerekiyor çünkü çocukluk yaşantıları hayatımızın diğer gelişim dönemlerini de etkiliyor.
Sağlıklı bir çocukluk sağlıklı bir ergenlik hatta sağlıklı bir ebeveynlik diyebiliriz.
Çocuğun büyüme sürecinde çok farklı etkenler rol alabiliyor.
Bu etkenler çocuk yetiştirmekle ilgili bildiklerimiz, şu anda çocuk yetiştirilmesinde kullanılan yöntemler, anne babanın çocuğa karşı tutumu, ailede büyükler varsa çocuğa sınır koymayla ilgili durumlar, çocuğun istekleriyle ebeveynin isteklerini dengeleme gibi.
Mutlaka en doğrusunu yapmamız gerekiyor gibi bir durumdan bahsetmek çok gerçekçi olmaz çünkü bu bir süreç ve önümüzde uzuuun yıllar var. Karşılaşılan sorunlardaki yaklaşımlar ılımlı ise aile bağları zaten gelişiyor. Üstelik çocuk problem çözmeyi en iyi örnek olarak ailede görüyor öğreniyor.
Anne babaların yaptıkları en büyük acelecilik, çocuk bir problem durumuyla karşılaşınca hemen nasihatlere başlıyor. Çocuğa öğretmeye girişiyor. Öğrettiği şeyi de çocuğun iyice öğrenebilmesini umuyor. Çocuk olsun genç olsun yetişkin olsun hepimizin önce kendimizi ifade etmeye ihtiyacı var. Çocuk öfkeliyse sakinleşmeden önce öfke duygusunu yaşamasına izin verilir. Öğrenmek için duygu durumunun kontrol edilebilir durumda olması gerekir çünkü. Sonrasında çocuklara kendini anlatmasına alan oluşturacak sorular sormamız gerekiyor.
Çocuğa koruyucu olmadan veya çocuğu düzeltmeye çalışmadan sorduğumuz sorular bunlar. Çocuğun cevabını ona kısaca özetleyerek devam ederiz ve olması gerekenin ne olduğunu yani tavsiye kısmına en son geçebiliriz. Sarılarak öperek çocukla temas kurarak onu güvende olduğunu hissettirmek de önemli. Çocuklar kendilerini anlatırken cümleleri kullanma konusunda yetişkinler kadar başarılı değillerdir. Konuşmak istemezlerse zorlamayın, oyun çocuğun dünyasına ulaşmanın en kestirme yoludur.
Çocukla ilgili konuşulduğunda kendi çocukluğumuza da gidiyoruz ister istemez. Belki kendi çocuğumuza verdiğimiz özen ve değer bize çocukluğumuzda gösterilmedi. Bunun biraz da içimizi sıkan bir yanı var. Yeteri kadar göremediğimiz ilgiyi “Keşke biraz görebilseydik” diye hayıflanabiliriz.
Anne babanızın yaşantılarında da onların ihtiyaçlarının giderilmediği durumlar olbilir. Belki de biz ailedeki sevgi zincirini oluşturan kişi oluruz.
Bazen yetişkin olmanın en zor yanı aileden öğrendiklerimizle kendi öğrendiklerimiz arasında kaldığımızda bize en uygun en doğru seçimi yapmaktır.
Mükemmel çocuk diye bir durum olmadığı gibi mükemmel çocuk yetiştirmek gibi bir durum da yok.
Hayat bir öğrenme süreci. Bu süreçte hayatı kolaylaştırarak ilerlemek hem kendimizin hem çocuğumuzun en doğal hakkı.

Share
1137 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

7+8 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Kenevirde başa dönüldü

    30 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Bugün; defalarca ekip ürününü teslim edip parasını alamadığı için  mutsuz olan kenevir üreticisi, beklediği teşvikleri göremediği için mutsuz olduğunu düşündüğümüz sanayicisi ve kenevir başkenti olma hayali de suya düşen mutsuz bir Vezirköprü halkı var... Bahar aylarını gelmesi ve tarlaların yeşillenmeye başlamasıyla birlikte doğanın rengarenk duruşu hemen herkesin içinde bir uyanışı da getirir. Tarım İlçesi olan Vezirköprü'de özellikle son yıllarda ayçiçeği tarlalarında özçekim yapan insanların sayısında artış olduğunu görüyorduk. Bugün ay...
  • Çocukları Hastaneye Götürmenin Psikolojisi

    26 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Hastaneler, yolumuzun düşmesini pek istemesek de iyileştiğimiz yerlerdir. Herkesin hastaneye ihtiyacı oluşabilir, tabii çocuklarımızın da. Çocukların hastane sürecini kolaylaştırmak için dikkat etmemiz gereken en önemli noktaları bu yazıda açıkladım. Bu kolaylaştırmaya çocukları iğneyle, doktorla korkutmayarak başlayabiliriz. Hastaneler iç açıcı yerler tabi ki değiller ama çocukların yanında hastanelerle ilgili olumsuz konuşmalar hastanelerin çocuk tarafından korkutucu algılanmasına neden olur. Ailelerin hastaneye götürdükleri çocuklarını hast...
  • Tarım ve Turizm gelişecek ama..

    23 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Kunduz Yağlı Güreşlerinin Türkiye Yağlı Güreş Ligi'ne girmesiyle de bu yıldan sonra Türkiye'de adını daha fazla duyuracak bir ilçe olmasına rağmen, elindekileri turistik bir markaya dönüştürme kapasitesini bir türlü yakalayamadı. Nihayet tarım ilçesi Vezirköprü'ye İlçe Tarım Binası yapılacak. Daha öncesinde de Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan'ın söz verdiği ve Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi'nden de protokol imzalamak için yetki aldığı Vezirköprü İlçe Tarım Müdürlüğü Hizmet Binası yaplacaktı diyebilirisiniz. Ancak, Vezirköpr...
  • Kim Bu Narsistler?

    19 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Hatası karşısında özür dileyemeyen kişilerle ömür mü geçer? Hepimizin sık duyduğu ”narsist” kelimesini bu yazıda a'dan z' ye incelemiş olacağız. Narsistin kelime anlamı “özseverlik” olsa da bu anlam biraz masum kalabilir. Kendimizi sevmek, kendimize değer vermek her insan için önemli bir konudur. Narsistlerde bu durum ise kendilerini sürekli öncelik almak, büyüklenmeci, kibirli bir tutum sergilemek, eleştiriye kapalı olmak gibi kendilerinin iyi yönlerini abartmak kendilerinde olan olumsuzlukları da görmezden gelmeye yöneliktir. Diğerlerini sü...