logo

Çocuğumun Psikolojisinin Bozuk Olduğunu Nasıl Anlarım?


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com

Çocuğunuz kendini ve sizi fazlaca zorlamaya başladıysa psikolojisi bozuldu demeden önce desteğe ihtiyacı var diyerek işe başlayalım. Çocuklar son derece kırılgandırlar Aile için çocukta kabul edilmesi güç durumlar, çocuk için daha zordur..
Çocuklar için bu zorluklar;
-Sürekli öfke, üzüntü, pişmanlık gibi olumsuz duyguları yaşaması, duygularını belli etmemesi, iştah uyku, beslenme sorunları yaşaması, inatçılık, yorgunluk ya da hareketlilik, özgüven eksikliği, abartılı giyim veya makyaj, tırnak yeme, göz teması kuramama, çocuğun sürekli kendini suçlu hissetmesi, anne babanın öleceğini düşünmesi, öğrenmede zorluk yaşama ve buna bağlı ders başarısında düşüş, yalnız uyuyamama, konuşma bozuklukları gibi zorluklardır.
Aileler, çocuk bu gibi zorluklar yaşadığında birden fazla yolu denerler. Çocuğu mutlu etmek isterler, bolca tavsiye alırlar veya çocuk kendini düzeltsin(!) diye daha tavizsiz davranırlar. Başka bir senaryoda aileler, çocuğun durumunu kabullenmekte zorluk yaşayabilir, çocuğun kendiliğinden düzelebileceğini düşünebilir. Oysaki her problemde olduğu gibi çözülmeyen sorunlar katlanarak büyür. Çoğunlukla da hem çocuk hem aile yıpranır. Çünkü her çocuğa uyan tek bir yöntem yoktur ve aileler için de süreç oldukça sabır sınayıcıdır.
Bazen de aileler kendilerini suçlayarak hatalarını düzeltmeye ve çocukla ilgili durumların düzelmesi için kendilerini düzeltmeye çalışırlar. Oysaki çocuğun sorunları her zaman sadece aileyle ilgili değildir. İnsanın her yaş döneminde çözülmeyi bekleyen problemler olduğunu önceki köşe yazılarımda konuşmuştuk. Çocuğun bu gelişim dönemi problemleri aileden bağımsızdır. Örneğin; okul öncesinde bir çocuk duygusal patlamaları ve ayrılık kaygısını yoğun olarak yaşar. İlkokul çocuğu okula uyumu, sosyal beceri kazanmayı ve dikkati geliştirmeyi öğrenir. Ergenlikte ise kısaca büyüme sancıları dediğimiz süreç yaşanır. Ailenin bu yaş dönemlerinin gereklerini bilmesi ve çocuğun ihtiyacına yönelik davranması önemlidir. Bunu yanı sıra ailedeki anlaşmazlıklar, iletişim eksikliği, travmatik durumlar (göç etme, kazalar, anne babanın mesleğini kaybetmesi gibi), çocuğa ayrılan zamanın az olması; aile tarafından çocuğun psikolojisini zorlayan durumlardır.
Düzelmeyen sorunlar, çocuğun olduğu kişiden memnun olmamasına, diğer insanlarla bir arada bulunmakta zorluk yaşamasına ve düşük ders başarısına neden olur. Çocukta sağlıklı gelişim için huzurlu ortam, sağlıklı iletişim, değer görme ve bolca oyun oynama önemlidir.
Çocukta destek ihtiyacı olduğunu fark ettiğinizde randevu alabilirsiniz. Güvendiğiniz pedagog/psikoterapist ihtiyaç varsa psikiyatriste mutlaka yönlendirecektir. Çocuğunuz için çözümün bir parçası olduğunuzda hayatın ne kadar kolaylaştığını, ebeveynliğin ne kadar doyum verici olduğunu göreceksiniz.

Not: Pek çok psikolojik rahatsızlığın temeli çocuklukta atılmaktadır.

Share
531 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

2+1 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Gizli Saldırgan Davranışlar

    28 Haziran 2025 Köşe Yazıları

    İçimizde bir yerlerde görünürde her şey iyi olsa bile huzursuz hissettiğimiz durumlar vardır. Mesela bir arkadaşımızla aramız iyidir ama onun yanındayken farkına varamadığımız bir gerginlik yaşarız. Bu gerginliği arkadaşımıza daha iğneleyici olarak, anlattıklarını şakaya vurarak farklı şekillerde gösterebiliriz veya anlattığı şeyleri dinleyemeyebiliriz. Burada o kişiyle ilgili hissedilen veya başka bir durumu bize hatırlatan gerçek olumsuz bir duygu vardır. Biz bu duygunun ne olduğunu bazen bulamayız bazen kendimize itiraf edemeyiz. Duygular is...
  • Psikolojik İlk Yardım Sunabilmek

    26 Haziran 2025 Köşe Yazıları

    Hayatta güzellikler olduğu kadar afetler, kazalar, kayıplar, şiddet olayları gibi zorluklar da vardır. Herkesi ilgilendiren toplumsal olaylar, örneğin bir salgın durumu, kendi hayatımızda yaşanan bir kriz durumundan daha önemli veya önemsiz değildir. Örneğin; sınava giren bir öğrenci, belki 4 yılını belki tüm hayatını geçireceği bir sınava her gün girmiyordur. Ona şunu diyemeyiz değil mi:” Savaşlarda insanlar ölüyor senin sınav kaygın ne ki?” Bu yazıda psikolojik ilk yardım sunabilmeyi öğreneceğiz. Başlayacağımız ilk yer acılarımızı kıyaslamam...
  • Kentsel Dönüşüm İlçe için şart..

    18 Haziran 2025 Köşe Yazıları

    Kentsel Dönüşüm çalışmasının Tikenli Mahallesi'nden de önce Mehmet Paşa Mahallesi'nde özellikle Kale İçi'nde yapılması gerekir. Bu sayede Belediye'nin arkasındaki atıl olan alanın hem düzeltilmesi hem de çarşı dediğimiz alanın bölgede büyümesi sağlanabilir. Vezirköprü'nün önemli problemlerinden birisi de ÇARŞI'nın küçük gelmesi. Eski alışkanlıkların devam ettiği alışverişlerde yeni bir ticaret kültürü üretilemeyen küçük yerleşim yerlerinde olduğu gibi Vezirköprü'de de çarşı olarak bilinen alan aslında küçük bir alanı kapsıyor. Bu çarşı bi...
  • Çocuğum Beni Çileden Çıkarıyor, Dövmemek İçin Kendimi Zor Tutuyorum

    14 Haziran 2025 Köşe Yazıları

    Bazen çocuğunuza o kadar sinirlenebilirsiniz ki şöyle bi güzel pataklamayı aklınızdan geçirebilirsiniz. Sakın! Çocuğunuza biri el kaldırsa onun kapısına dayanırsınız. Şiddet çözüm sunmaz ve öğreticiliği yoktur, pişmanlık doğurur. Öfkeyi sakinleştirmenin farklı birçok yolu vardır. Çocukları dövmeden de durumu kontrol etmeniz mümkün. Öbür türlü çocuğunuz özgüveni kırılmış, bedeni zarar görmüş korkak veya hırçın bir çocuğa dönüşür. Çocuğumuz için yapabileceğimiz en iyiyi yapmaya çalışırız ve çocuğumuzun da bizim mücadelemizi görmesini, bizim için...