logo

10 Ağustos 2022

Hayatımızdaki Değişikliklere Uyum Sağlamak


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com

Zaman zaman hayatımızda bazı değişiklikler olur. Bu bazen bir iş olur, bazen yeni ortam olur, bazen şehir değişikliği olur gibi…
Özellikle Ağustos ayında bu değişimleri daha sık yaşamamız mümkün çünkü yaz bittiğinde belli bir düzenden devam etmek istiyoruz. Çevremde de bu süreçleri yaşayan, yaşayacak olan kişileri gördüğümden bu hafta bu konuya değinmek istedim.
Hayatımız değişme noktasına geldiğinde yeni süreç ne kadar heyecan verici olursa olsun alışkın olduğumuz ortamdan çıkmak rahatsız edici olabilir. Çünkü yeni durumlar içinde belirsizlik barındırır.
Belirsizlik stres oluşturur. Stres ise zorlayıcı da olsa yaşantılarımız sonucu ortaya çıkan normal ve gerekli bir süreçtir. Yani bir şekilde var olan kaçınılması değil kabul edilmesi gereken bir durumdur. Sadece stresin bizi tüketmesine izin vermeden hayatımızda olabilmesini isteriz.
Değişime uyum sağlamak hayatımızı kolaylaştırır. Hadi gelin değişime uyum sağlamaya yardımcı 4 maddeyi inceleyelim:
1)Değişimi kabul etmek ve yaşamımızdaki yapıcı etkisini kavramak: Direnmek yerine akışı yaşamaya çalışmak önemlidir. Değişim karşısında neler hissettiğimizi anlamaya çalışmak ve bunları yaşamak süreci anlamlandırmayı kolaylaştırır. Duygularımızı görmezden gelmemek dikkat edilmesi gereken bir nokta. Kendimize karşı dürüst olmamız gerekir.
2) Güçlü yanlarımızı fark etmek ve ortaya çıkarmak: İşler normal devam eden süreçten biraz daha farklılaştığında kendimizi olumsuz düşünceler içinde bulmamız mümkün. Yeni durumla buluşmak kendimize yeni sorular sormak, kendimizi tartmak anlamına geldiğinden, güçlü yönlerimizi hatırlamak hatta daha çok hatırlamak gerekebilir.
3) Sosyal destek almak: Duygularımızı anlatmak bununla ilgili dönüt almak yalnız olmadığımızı bilmek kendimizi daha rahat hissettirebilir. Yeni süreçte diğerlerinin fikirleri hatta tecrübeleri, fikir sahibi olmamıza durumu anlamlandırmamıza yardımcı olur.
4)Kendimize uygun baş etme yöntemini bulmak ve uygulamak: Hepimizin yeni durumlar karşısında belli fikirleri var fikirler ise duyguları belirliyor, duygularsa davranışlarımızı. Yani yüklediğimiz anlam ne ise davranışlarımız da o yönde ilerliyor.
Kişiden kişiye değişen anlamlar olabilir. Sizi hangi anlam duygusal açıdan güçlendiriyorsa, hayatı daha etkin yaşamanıza yardımcı oluyorsa o anlama daha sıkı sarılabilirsiniz.
Değişim çoğu zaman bir seçim aslında. Seçimlerimizin bize iyi gelmesini yeni fırsatlar sunmasını istiyoruz. Bunun için göze alınması gereken durumlar tabiî ki var. Bazen de zor olan değişimin olmaması.

Share
1001 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+7 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuğumun Psikolojisinin Bozuk Olduğunu Nasıl Anlarım?

    25 Ocak 2025 Köşe Yazıları

    Çocuğunuz kendini ve sizi fazlaca zorlamaya başladıysa psikolojisi bozuldu demeden önce desteğe ihtiyacı var diyerek işe başlayalım. Çocuklar son derece kırılgandırlar Aile için çocukta kabul edilmesi güç durumlar, çocuk için daha zordur.. Çocuklar için bu zorluklar; -Sürekli öfke, üzüntü, pişmanlık gibi olumsuz duyguları yaşaması, duygularını belli etmemesi, iştah uyku, beslenme sorunları yaşaması, inatçılık, yorgunluk ya da hareketlilik, özgüven eksikliği, abartılı giyim veya makyaj, tırnak yeme, göz teması kuramama, çocuğun sürekli kendini...
  • İlçenin yazılı tarihinde 65 yılı geride bıraktık..

    22 Ocak 2025 Köşe Yazıları

    Yıllardır tek derdi Vezirköprü olan VATANDAŞ Gazetesi'nin yayın politikası; sadece olanı bildiği ve gördüğü üzerinden başta ilçe haberlerini okuyucusuna aktarmak ve gelecek nesillerle de oldukça iyi bir arşiv bırakabilmektir.Yıllardır tek derdi Vezirköprü olan VATANDAŞ Gazetesi'nin yayın politikası; sadece olanı bildiği ve gördüğü üzerinden başta ilçe haberlerini okuyucusuna aktarmak ve gelecek nesillerle de oldukça iyi bir arşiv bırakabilmektir. Vatandaş Gazetesi'nin 65 yılı geride bıraktığı bu hafta okuyucularımıza 4523 sayıyla ulaşan bir ...
  • Kendi iç sesimize inanmayı ne zaman bırakırız?

    18 Ocak 2025 Köşe Yazıları

    İç sesimiz bizim için neyin doğru neyin yanlış olduğuna karar veren, bunu bize iyi şekilde hizmet etmek için yapan adeta bir yöneticidir. Tabii bir de dış sesler var. Ailemizin sesi, toplumun sesi, bazı kurallar veya değişen durumlar. İç ses sadece o insana özgüdür ve her insanın iç sesi kendine farklı şeyler söyler. Örneğin “Doydum, artık yememe gerek yok, o kişiyle aynı ortamda bulunmak istemiyorum” gibi. Çoğu köklü davranışın temelleri çocuklukta atıldığı gibi iç sese inanmak da çocukluk yaşantımızda oluşur. Çocuk onu yetiştirene muhtaçtır ...
  • Korkmayalım, hazır olalım..

    15 Ocak 2025 Köşe Yazıları

    Vezirköprü önümüzdeki yıllarda gelişecektir. Bu kadar zamandır ekilen tohumların artık çiçek açma vakti geldi. Vezirköprü, bu gelişimle birlikte de değişecektir. Vezirköprü'de oldukça güzel işler oluyor aslında. Özellikle kalabalık öğrenci nüfusuyla okulların çeşitli alanlardaki başarıları, Samsun merkezden uzak olduğu için kendi başına sorunların üstünden gelme zorunluluğu gibi itici güçleri olan Vezirköprü'de hemen her gün bir başarı hikâyesi duyuyoruz. Vezirköprü'de Şahinkaya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin Vatandaş Gazetesi'nin...