logo

HÜLYA VE BÜLENT’İN MASASINDA MI ACABA?


İhsan Cömert
comert_ihsan@hotmail.com

Geçen hafta, yani 17 Nisanda Köy Enstitülerinin 82. Kuruluş yıl dönümüydü. Köy Enstitülerini anlamayı ve kuruluş yıl dönümlerinde yazılar yazarak o güzelim eğitim kurumu’nu anmayı çok severim.
Çünkü Köy Enstitüleri Türk ulusunun kurtuluşunu sağlayacak eğitim sistemlerinden biridir.
İşte Türkiye’nin ve Türk halkının sömürülmesinden kurtaracak, adam gibi yaşamamızı sağlayacak bu eğitim kurumunu düşmanları yaşatmamıştır.
İsmet İNÖNÜ ve Köy Enstitüleri’nin kurucularından eğitim bilimci rahmetli İsmail Hakkı TONGUÇ’tan birer anekdotla konuyu bağlamaya çalışayım.
İkinci Dünya Savaşı başlamış, dünya ve Türkiye ateş çemberi içinde bir felaketle karşı karşıyadır.
Yıl 1940 yılının ilk aylarıdır. Cumhurbaşkanı İsmet İNÖNÜ, Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali YÜCEL’i çağırır ve sorar;

Köy Enstitülerinin kurulması ne aşamada?
Hasan Ali YÜCEL, “savaş nedeniyle ilgilenemedik” cevabını verir.
İNÖNÜ, KAŞLARINI ÇATAR, SİNİRLİ BİR ŞEKİLDE;

Ne yani, savaş var diye bu halkın çocuklarını eğitmeyecek miyiz? der.
Ve 17 Nisan 1940 tarihinde Köy Enstitüleri yasası kabul edilir.
Köy Enstitülerinin kurucularında eğitim bilimci İsmail Hakkı TONGUÇ’tan da şöyle bir anekdot;
“Elimde olsaydı tüm dünya okullarına insanın insanı sömürmesi diye bir ders koyardım”

EMEKLİ İKRAMİYELERİ

Emekli ikramiyelerinin zammının ne olduğunu da Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün Çatalcalı bir çiftçiyle arasında geçen konuşmadan bir kısa özet alarak anlatmaya çalışacağım.
ATATÜRK; Şoförü ve arabası ile Çatalca’nın köy yolundan giderken tarlada çift süren bir çiftçinin boyunduruğun bir tarafında öküz diğer tarafında ise eşek koşuludur.
ATATÜRK; Arabayı durdurur. Çiftçiye yaklaşır, selam sabahtan sonra çiftçiye sorar;

Öküzün yanına neden eşek koştun, eşek sabanı çekebilir mi? der.
Çiftçi, tabi ATATÜRK’ü tanımaz. Soruya cevap verir. Vergi borcumu ödeyemedim, vergi tahsildarı, öküzü vergi borcuma karşılık alıp götürdüler.
“Benim, öküz şimdi sucuk pastırma olarak sizin gibi zengin beylerin yemek masasındadır, sanırım” der.
Bu anekdottan yola çıkarak bizim emekli ikramiyelerinin zammı Hülya AVŞAR ve Bülent ERSOY’un iftar sofrasında mı acaba?!!…

Share
374 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

7+4 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Mindere bile çıkmadan pes ettik..

    02 Ekim 2024 Köşe Yazıları

    Bu ilçeyi eksi gidişatından kurtararak artıya çevirebilecek olan artık sadece büyük projeler olacaktır. Büyük projeler ise, onları yakalayıp geliştirerek, peşinden koşacak idarecilere ihtiyaç duyar. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 100 İl önerisi ile gündeme gelen bazı ilçelerin il olmasını daha önce de tartışmıştık. İl olmak için, ilçenin nüfusunun en az 100 bin ve il merkezine de en az 30 kilometre uzaklıkta olması gibi 8 kriter bulunuyordu. Mevcut şehirleşme, ulaşım durumu, hinterlant, ekonomik çeşitliliği ve eğitim durumu da il ...
  • Akran Zorbalığı

    28 Eylül 2024 Köşe Yazıları

    4-6 yaşlarından itibaren başlayabilen zorbalık davranışı, çocukların yaşamını etkileyen en önemli sorunlardan biridir. Okullarda, en önemli üç problemden biri olduğunu söyleyen araştırmalar mevcuttur. Her zorbalık saldırganlık olmakla birlikte her saldırganlık zorbalık anlamına gelmemektedir. Zorbalık; kasıtlı olarak zarar vermeyi, güçlünün görece güçsüz üzerinde hakimiyet kurmak istemesini ve bu davranışları sürekli yapmasını içerir. Eğer bir zorba varsa, bu zorbalığa maruz kalan kurban ve tüm bunları izleyen seyirciler de vardır. Hem zorbal...
  • Enseyi karartmayalım ama

    25 Eylül 2024 Köşe Yazıları

    Gittikçe azalan bir kesimin dışında, dışarda çalışarak başta inşaatlardan Vezirköprü'ye para gönderilmezse, insanlar geçinecek parayı bile kazanamıyor. Çareyi de GÖÇ etmekte buluyorlar. Samsun ve çevre ilçelerde Organize Sanayi çalışmaları biterken, Vezirköprü'den de bazı OSB'lere çalışmaya hergün onlarca minibüsle işçi giderken İlçemizde halen OSB'nin faaliyete geçmemesi birçok yerde eleştiri konusu oluyor. Vezirköprü'nün en büyük sorunu olarak ilk sıradaki yeri istihdam alanı oluşmaması sayılsa da, ilçede bununla birlikte trafik başta ol...
  • Çocuklarımıza Neden Masal Anlatmalıyız?

    21 Eylül 2024 Köşe Yazıları

    Sözlü aktarım nesiller boyunca en çok başvurulan ve kolay yayılan kültür olmuştur. Hemen her coğrafyada oraya özgü hikayeler destanlar bulunabilir. Masallar sadece çocuklar için değil tüm insanlar için gereklidir. Karar vermemiz gereken zorlu bir durum olduğunda zorlu bir yaşantı geçirdiğimizde şunları şunları yap gibi etrafımızdan verilen tavsiyeler bizim için daha zorlayıcı olabilir. Oysaki yaşantımızla benzer bir hikaye anlatıldığında kahramanla bağ kurup kendi sorunumuza da dışarıdan bakmak fırsatı bulabiliyoruz. Masallar herkes için önemli...