logo

HÜLYA VE BÜLENT’İN MASASINDA MI ACABA?


İhsan Cömert
comert_ihsan@hotmail.com

Geçen hafta, yani 17 Nisanda Köy Enstitülerinin 82. Kuruluş yıl dönümüydü. Köy Enstitülerini anlamayı ve kuruluş yıl dönümlerinde yazılar yazarak o güzelim eğitim kurumu’nu anmayı çok severim.
Çünkü Köy Enstitüleri Türk ulusunun kurtuluşunu sağlayacak eğitim sistemlerinden biridir.
İşte Türkiye’nin ve Türk halkının sömürülmesinden kurtaracak, adam gibi yaşamamızı sağlayacak bu eğitim kurumunu düşmanları yaşatmamıştır.
İsmet İNÖNÜ ve Köy Enstitüleri’nin kurucularından eğitim bilimci rahmetli İsmail Hakkı TONGUÇ’tan birer anekdotla konuyu bağlamaya çalışayım.
İkinci Dünya Savaşı başlamış, dünya ve Türkiye ateş çemberi içinde bir felaketle karşı karşıyadır.
Yıl 1940 yılının ilk aylarıdır. Cumhurbaşkanı İsmet İNÖNÜ, Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali YÜCEL’i çağırır ve sorar;

Köy Enstitülerinin kurulması ne aşamada?
Hasan Ali YÜCEL, “savaş nedeniyle ilgilenemedik” cevabını verir.
İNÖNÜ, KAŞLARINI ÇATAR, SİNİRLİ BİR ŞEKİLDE;

Ne yani, savaş var diye bu halkın çocuklarını eğitmeyecek miyiz? der.
Ve 17 Nisan 1940 tarihinde Köy Enstitüleri yasası kabul edilir.
Köy Enstitülerinin kurucularında eğitim bilimci İsmail Hakkı TONGUÇ’tan da şöyle bir anekdot;
“Elimde olsaydı tüm dünya okullarına insanın insanı sömürmesi diye bir ders koyardım”

EMEKLİ İKRAMİYELERİ

Emekli ikramiyelerinin zammının ne olduğunu da Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün Çatalcalı bir çiftçiyle arasında geçen konuşmadan bir kısa özet alarak anlatmaya çalışacağım.
ATATÜRK; Şoförü ve arabası ile Çatalca’nın köy yolundan giderken tarlada çift süren bir çiftçinin boyunduruğun bir tarafında öküz diğer tarafında ise eşek koşuludur.
ATATÜRK; Arabayı durdurur. Çiftçiye yaklaşır, selam sabahtan sonra çiftçiye sorar;

Öküzün yanına neden eşek koştun, eşek sabanı çekebilir mi? der.
Çiftçi, tabi ATATÜRK’ü tanımaz. Soruya cevap verir. Vergi borcumu ödeyemedim, vergi tahsildarı, öküzü vergi borcuma karşılık alıp götürdüler.
“Benim, öküz şimdi sucuk pastırma olarak sizin gibi zengin beylerin yemek masasındadır, sanırım” der.
Bu anekdottan yola çıkarak bizim emekli ikramiyelerinin zammı Hülya AVŞAR ve Bülent ERSOY’un iftar sofrasında mı acaba?!!…

Share
415 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+7 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Kendi iç sesimize inanmayı ne zaman bırakırız?

    18 Ocak 2025 Köşe Yazıları

    İç sesimiz bizim için neyin doğru neyin yanlış olduğuna karar veren, bunu bize iyi şekilde hizmet etmek için yapan adeta bir yöneticidir. Tabii bir de dış sesler var. Ailemizin sesi, toplumun sesi, bazı kurallar veya değişen durumlar. İç ses sadece o insana özgüdür ve her insanın iç sesi kendine farklı şeyler söyler. Örneğin “Doydum, artık yememe gerek yok, o kişiyle aynı ortamda bulunmak istemiyorum” gibi. Çoğu köklü davranışın temelleri çocuklukta atıldığı gibi iç sese inanmak da çocukluk yaşantımızda oluşur. Çocuk onu yetiştirene muhtaçtır ...
  • Korkmayalım, hazır olalım..

    15 Ocak 2025 Köşe Yazıları

    Vezirköprü önümüzdeki yıllarda gelişecektir. Bu kadar zamandır ekilen tohumların artık çiçek açma vakti geldi. Vezirköprü, bu gelişimle birlikte de değişecektir. Vezirköprü'de oldukça güzel işler oluyor aslında. Özellikle kalabalık öğrenci nüfusuyla okulların çeşitli alanlardaki başarıları, Samsun merkezden uzak olduğu için kendi başına sorunların üstünden gelme zorunluluğu gibi itici güçleri olan Vezirköprü'de hemen her gün bir başarı hikâyesi duyuyoruz. Vezirköprü'de Şahinkaya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin Vatandaş Gazetesi'nin...
  • Anne Babamızın Anne Babalığını Yapmak

    11 Ocak 2025 Köşe Yazıları

    Her aile için çocuk farklı anlamlarla dünyaya gelir. Kimi aile için bir neşe kaynağı, kimi aile için bir insan yetiştirmek, kimi aile için kalabalıklaşmak, kimi aile için yaşlılığında en yakınından birinin olması gibi. Tüm bunlar doğru ya da yanlış değil, kabul edilebilir durumlardır. Genel duruma bakıldığında ise -belki şu an çok fazla olmasa bile yakın zamanda bir tarım ülkesi olduğumuzdan olsa gerek- çocuğun dünyaya geliş amacı çoğunlukla işlere yardımcı olmak, ailenin sürecini kolaylaştırmak, kalabalık olmak olarak görüldü. Bu durum geçmişt...
  • Vezirköprü daha çok çalışmalıdır

    08 Ocak 2025 Köşe Yazıları

    Yıllardır Vezirköprü'nün, yatırım alamayan bir ilçe olarak, zamanında bize yakın olan ilçelerden ne kadar geride kaldığını unutmamalıyız. Açılan bu farkın kapanması için Vezirköprü'nün özellikle siyasetçilerinin ve bürokrasisinin daha fazla çalışmak zorunda olduğu ve ilçe insanının da birlikte olmak zorundalığı ortadadır. İlçemizde çözümü beklenen sorunların tamamlanması oldukça zaman alsa da, bitmiyor değiller. Bunlardan biri olan Organize Sanayi için bütün beklentiler, ilk başvuruların yapıldığı haberimizden sonra gevşedi. Görüyoruz ki, a...