logo

İLMİN FAZİLETİ


Hüseyin Şengün
huseyinsengun55@hotmail.com

Saygıdeğer vatandaş okuyucuları;
İlim rağbet edilen şeylerin en şereflisi arzu edilen ve elde edilmesi için çalışılan şeylerin en üstünü ve kazanılan şeylerin en yararlısı ve hayırlısıdır.
Çünkü ilmin şerefi sahibine semere verir ve fazileti talibinin elinde artar. Yüce rabbimiz hiç bilenlerle bilmeyenlerin alim ile cahilin derecelerinin bir olamadığını beyan buyuruyor. Çünkü ilmin fazileti alime mahsustur.
Bir başka ayeti kerimede ise şöyle buyurulmuştur: Allahın emir ve yasaklarını tam anlamı ile ancak alimler anlar. Akıllara ışık gönüllere hayat veren Kuran-ı Kerim ve ahalisi şerife ilmin büyük bir nimet ve hayat olduğunu ülemaya alimlere pek parlak ikbal ve saadet kapılarının açılacağını haber vermektedir.
İlim insanın dünyasını ahiretini aydınlatan milletlerin iştimai ahlaki nizamını düzenleyen milli sağlamlık veren en kıymetli sermayedir. İlim dünya ve ahirete ait olmak üzere 2 kısımdır. Dünya bilgilerinin ışığı mezar kenarına kadar gider. Oradan ötesini aydınlatmaz. Ahiret ilimleri ise hem dünyayı hem de ahireti gölgesine alan bir ebediyet sonsuzluk nurudur.
Bu iki ilim hududunu bilmeyen hangi sahaları aydınlatttıkları tarif edemeyen kimseler dünya ilimlerini alkışlıyor sadece onlara inanıyorlar. Ahiret ilimlerini hiçe sayıp alaya alıyorlar.
Bu konuyu bir cehalet ve tedavisi pek zor olan bir hamakat hastalığıdır. Onlar dünya karşısında bir ahiret hayatı olacağını akıl erdiremediklerinden ahiret ilimlerine yanaşmıyorlar. Din ilimleri ve din alimleri ile de alabildiğine mücadele ediyorlar. Dinsizlikleri yüzünden peygamberle din alimleri ile halk adamları ile yaptıkları sonsuz ve karanlık mücadeleler münkirlere zafer getirmedi. Onlara hayat kazandırmadı.
Tam tersine azablar ızdırablar huzursuzluklar musibetler getirdi. Din ilmi girmeyen bir beden ışıksız bir ev şeytani bir çadır gibidir. Öyle yerde hayat fazilet sefa mümkün olur mu? Bu karanlık ve viranede yaşayanlar mesut olabilirler mi?
Ulemadan mahrum kalmış bir milletten ikbal güneşi batmış karanlık bir hayatın korkunç gecesine dalmış bir mezarlığa dalmış. Sevgili peygamberimiz bir hadisi şerifinde şöyle buyurmaktadır: Allah cc bir kavme bir millete hayır dileyince onların alimlerini çoğaltır cahillerini azaltır bir din alimi konuştuğu zaman dinleyiciler ve yardımcılar bulur. Cahil konuşursa kahre uğrar. Dinleyici ve yardımcı bulamaz.
Eğer Allah bir millete kötülük murat ederse cahillerini çoğaltır din alimlerini azaltır. Cahil konuşursa dinleyici yardakçılar bulur. Alim konuşursa kahra uğrar susturulur. Hz. Ali (ra) şöyle buyuruyor: kişinin kıymeti bilgi ve hüneri nispetindedir. İlmin faziletini anlamayan ancak cahillerdir.
Çünkü ilmin fazileti yine ancak ilimle bilinir. Buda faziletinin en güzel ifadesidir. Çünkü fazileti de ancak kendisi ile bilinir. Cahiller ilmin faziletini takdir edecek bilgiden mahrum olduklarından ilmin faziletini anlayamadılar ve ilim ehlini hakir gördüler.
Nefislerinin meylettiği tatsız mallar ve cazip süsler için çalışıp çabalamalarının yararlı ve daha uygun olduğunu sandılar. Cenabı hak ilmin faziletine inanan alimlere hürmet eden ve ülemaya saygı gösteren kullarından eylesin..

Share
462 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

5+9 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Kendi iç sesimize inanmayı ne zaman bırakırız?

    18 Ocak 2025 Köşe Yazıları

    İç sesimiz bizim için neyin doğru neyin yanlış olduğuna karar veren, bunu bize iyi şekilde hizmet etmek için yapan adeta bir yöneticidir. Tabii bir de dış sesler var. Ailemizin sesi, toplumun sesi, bazı kurallar veya değişen durumlar. İç ses sadece o insana özgüdür ve her insanın iç sesi kendine farklı şeyler söyler. Örneğin “Doydum, artık yememe gerek yok, o kişiyle aynı ortamda bulunmak istemiyorum” gibi. Çoğu köklü davranışın temelleri çocuklukta atıldığı gibi iç sese inanmak da çocukluk yaşantımızda oluşur. Çocuk onu yetiştirene muhtaçtır ...
  • Korkmayalım, hazır olalım..

    15 Ocak 2025 Köşe Yazıları

    Vezirköprü önümüzdeki yıllarda gelişecektir. Bu kadar zamandır ekilen tohumların artık çiçek açma vakti geldi. Vezirköprü, bu gelişimle birlikte de değişecektir. Vezirköprü'de oldukça güzel işler oluyor aslında. Özellikle kalabalık öğrenci nüfusuyla okulların çeşitli alanlardaki başarıları, Samsun merkezden uzak olduğu için kendi başına sorunların üstünden gelme zorunluluğu gibi itici güçleri olan Vezirköprü'de hemen her gün bir başarı hikâyesi duyuyoruz. Vezirköprü'de Şahinkaya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin Vatandaş Gazetesi'nin...
  • Anne Babamızın Anne Babalığını Yapmak

    11 Ocak 2025 Köşe Yazıları

    Her aile için çocuk farklı anlamlarla dünyaya gelir. Kimi aile için bir neşe kaynağı, kimi aile için bir insan yetiştirmek, kimi aile için kalabalıklaşmak, kimi aile için yaşlılığında en yakınından birinin olması gibi. Tüm bunlar doğru ya da yanlış değil, kabul edilebilir durumlardır. Genel duruma bakıldığında ise -belki şu an çok fazla olmasa bile yakın zamanda bir tarım ülkesi olduğumuzdan olsa gerek- çocuğun dünyaya geliş amacı çoğunlukla işlere yardımcı olmak, ailenin sürecini kolaylaştırmak, kalabalık olmak olarak görüldü. Bu durum geçmişt...
  • Vezirköprü daha çok çalışmalıdır

    08 Ocak 2025 Köşe Yazıları

    Yıllardır Vezirköprü'nün, yatırım alamayan bir ilçe olarak, zamanında bize yakın olan ilçelerden ne kadar geride kaldığını unutmamalıyız. Açılan bu farkın kapanması için Vezirköprü'nün özellikle siyasetçilerinin ve bürokrasisinin daha fazla çalışmak zorunda olduğu ve ilçe insanının da birlikte olmak zorundalığı ortadadır. İlçemizde çözümü beklenen sorunların tamamlanması oldukça zaman alsa da, bitmiyor değiller. Bunlardan biri olan Organize Sanayi için bütün beklentiler, ilk başvuruların yapıldığı haberimizden sonra gevşedi. Görüyoruz ki, a...