logo

İLMİN FAZİLETİ


Hüseyin Şengün
huseyinsengun55@hotmail.com

Saygıdeğer vatandaş okuyucuları;
İlim rağbet edilen şeylerin en şereflisi arzu edilen ve elde edilmesi için çalışılan şeylerin en üstünü ve kazanılan şeylerin en yararlısı ve hayırlısıdır.
Çünkü ilmin şerefi sahibine semere verir ve fazileti talibinin elinde artar. Yüce rabbimiz hiç bilenlerle bilmeyenlerin alim ile cahilin derecelerinin bir olamadığını beyan buyuruyor. Çünkü ilmin fazileti alime mahsustur.
Bir başka ayeti kerimede ise şöyle buyurulmuştur: Allahın emir ve yasaklarını tam anlamı ile ancak alimler anlar. Akıllara ışık gönüllere hayat veren Kuran-ı Kerim ve ahalisi şerife ilmin büyük bir nimet ve hayat olduğunu ülemaya alimlere pek parlak ikbal ve saadet kapılarının açılacağını haber vermektedir.
İlim insanın dünyasını ahiretini aydınlatan milletlerin iştimai ahlaki nizamını düzenleyen milli sağlamlık veren en kıymetli sermayedir. İlim dünya ve ahirete ait olmak üzere 2 kısımdır. Dünya bilgilerinin ışığı mezar kenarına kadar gider. Oradan ötesini aydınlatmaz. Ahiret ilimleri ise hem dünyayı hem de ahireti gölgesine alan bir ebediyet sonsuzluk nurudur.
Bu iki ilim hududunu bilmeyen hangi sahaları aydınlatttıkları tarif edemeyen kimseler dünya ilimlerini alkışlıyor sadece onlara inanıyorlar. Ahiret ilimlerini hiçe sayıp alaya alıyorlar.
Bu konuyu bir cehalet ve tedavisi pek zor olan bir hamakat hastalığıdır. Onlar dünya karşısında bir ahiret hayatı olacağını akıl erdiremediklerinden ahiret ilimlerine yanaşmıyorlar. Din ilimleri ve din alimleri ile de alabildiğine mücadele ediyorlar. Dinsizlikleri yüzünden peygamberle din alimleri ile halk adamları ile yaptıkları sonsuz ve karanlık mücadeleler münkirlere zafer getirmedi. Onlara hayat kazandırmadı.
Tam tersine azablar ızdırablar huzursuzluklar musibetler getirdi. Din ilmi girmeyen bir beden ışıksız bir ev şeytani bir çadır gibidir. Öyle yerde hayat fazilet sefa mümkün olur mu? Bu karanlık ve viranede yaşayanlar mesut olabilirler mi?
Ulemadan mahrum kalmış bir milletten ikbal güneşi batmış karanlık bir hayatın korkunç gecesine dalmış bir mezarlığa dalmış. Sevgili peygamberimiz bir hadisi şerifinde şöyle buyurmaktadır: Allah cc bir kavme bir millete hayır dileyince onların alimlerini çoğaltır cahillerini azaltır bir din alimi konuştuğu zaman dinleyiciler ve yardımcılar bulur. Cahil konuşursa kahre uğrar. Dinleyici ve yardımcı bulamaz.
Eğer Allah bir millete kötülük murat ederse cahillerini çoğaltır din alimlerini azaltır. Cahil konuşursa dinleyici yardakçılar bulur. Alim konuşursa kahra uğrar susturulur. Hz. Ali (ra) şöyle buyuruyor: kişinin kıymeti bilgi ve hüneri nispetindedir. İlmin faziletini anlamayan ancak cahillerdir.
Çünkü ilmin fazileti yine ancak ilimle bilinir. Buda faziletinin en güzel ifadesidir. Çünkü fazileti de ancak kendisi ile bilinir. Cahiller ilmin faziletini takdir edecek bilgiden mahrum olduklarından ilmin faziletini anlayamadılar ve ilim ehlini hakir gördüler.
Nefislerinin meylettiği tatsız mallar ve cazip süsler için çalışıp çabalamalarının yararlı ve daha uygun olduğunu sandılar. Cenabı hak ilmin faziletine inanan alimlere hürmet eden ve ülemaya saygı gösteren kullarından eylesin..

Share
547 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

1+3 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Gizli Saldırgan Davranışlar

    28 Haziran 2025 Köşe Yazıları

    İçimizde bir yerlerde görünürde her şey iyi olsa bile huzursuz hissettiğimiz durumlar vardır. Mesela bir arkadaşımızla aramız iyidir ama onun yanındayken farkına varamadığımız bir gerginlik yaşarız. Bu gerginliği arkadaşımıza daha iğneleyici olarak, anlattıklarını şakaya vurarak farklı şekillerde gösterebiliriz veya anlattığı şeyleri dinleyemeyebiliriz. Burada o kişiyle ilgili hissedilen veya başka bir durumu bize hatırlatan gerçek olumsuz bir duygu vardır. Biz bu duygunun ne olduğunu bazen bulamayız bazen kendimize itiraf edemeyiz. Duygular is...
  • Psikolojik İlk Yardım Sunabilmek

    26 Haziran 2025 Köşe Yazıları

    Hayatta güzellikler olduğu kadar afetler, kazalar, kayıplar, şiddet olayları gibi zorluklar da vardır. Herkesi ilgilendiren toplumsal olaylar, örneğin bir salgın durumu, kendi hayatımızda yaşanan bir kriz durumundan daha önemli veya önemsiz değildir. Örneğin; sınava giren bir öğrenci, belki 4 yılını belki tüm hayatını geçireceği bir sınava her gün girmiyordur. Ona şunu diyemeyiz değil mi:” Savaşlarda insanlar ölüyor senin sınav kaygın ne ki?” Bu yazıda psikolojik ilk yardım sunabilmeyi öğreneceğiz. Başlayacağımız ilk yer acılarımızı kıyaslamam...
  • Kentsel Dönüşüm İlçe için şart..

    18 Haziran 2025 Köşe Yazıları

    Kentsel Dönüşüm çalışmasının Tikenli Mahallesi'nden de önce Mehmet Paşa Mahallesi'nde özellikle Kale İçi'nde yapılması gerekir. Bu sayede Belediye'nin arkasındaki atıl olan alanın hem düzeltilmesi hem de çarşı dediğimiz alanın bölgede büyümesi sağlanabilir. Vezirköprü'nün önemli problemlerinden birisi de ÇARŞI'nın küçük gelmesi. Eski alışkanlıkların devam ettiği alışverişlerde yeni bir ticaret kültürü üretilemeyen küçük yerleşim yerlerinde olduğu gibi Vezirköprü'de de çarşı olarak bilinen alan aslında küçük bir alanı kapsıyor. Bu çarşı bi...
  • Çocuğum Beni Çileden Çıkarıyor, Dövmemek İçin Kendimi Zor Tutuyorum

    14 Haziran 2025 Köşe Yazıları

    Bazen çocuğunuza o kadar sinirlenebilirsiniz ki şöyle bi güzel pataklamayı aklınızdan geçirebilirsiniz. Sakın! Çocuğunuza biri el kaldırsa onun kapısına dayanırsınız. Şiddet çözüm sunmaz ve öğreticiliği yoktur, pişmanlık doğurur. Öfkeyi sakinleştirmenin farklı birçok yolu vardır. Çocukları dövmeden de durumu kontrol etmeniz mümkün. Öbür türlü çocuğunuz özgüveni kırılmış, bedeni zarar görmüş korkak veya hırçın bir çocuğa dönüşür. Çocuğumuz için yapabileceğimiz en iyiyi yapmaya çalışırız ve çocuğumuzun da bizim mücadelemizi görmesini, bizim için...