Son Dakika
Kenevir ya da halk arasında söylenen şekliyle kendir üzerinden konuşulan çok olsa da, bu güne kadar Vezirköprü’de somut bir gelişme olduğunu söylemek zor.
Komşu ilçemiz Havza’nın keneviri elimizden alacağı da söylenip duruyor.
Şahsen Havza’nın, kenevirin özellikle üretiminde Vezirköprü’nün önüne geçilebileceğini sanmıyorum. Bu konuda araştırmalarda, araştırmacılarda aynı yerdeler.
“Kenevir iklimi ve doğası nedeniyle en verimli, en kaliteli Vezirköprü’de özellikle de Narlısaray civarında yetişir.” Diyorlar.
Özellikle Narlı ve Vezir isimleriyle tescillenmeye çalışılan Kenevir tohumları hem eski tohumlar olmaları nedeniyle kıymetli, hem de en iyi bölgemizde yetiştiği için Vezirköprü adına kıymetli.
Hal böyle olunca Kenevir ağırlıklı olarak Vezirköprü’de ekilecek belki de tarımsal olarak en ciddi girdilerden biri haline gelecektir.
Kenevir nakliyesi toplandığı gibi taşımaya kalkıldığında maliyeti yüksek olan bir ürün.
Böyle olması da Vezirköprü adına ikinci şans.
Çünkü nakliyesinin maliyeti Vezirköprü’de sanayileşme şansını ekonomik olarak artırıyor. Başka bir yere taşıyarak işlemek yerine Vezirköprü’de sanayisini kurarak en fazla ve en kaliteli üretimin yapıldığı yerde ekonomik olarak sanayi ürünü geliştirmek mantıklı olacaktır.
Eğer bir sanayi gelişirse Vezirköprü’nün tamamı kenevir ekse bile yetmeyeceği de ortada.
Bu sebeple Havza’nın sadece Organize Sanayisi’nin olması, burada kenevir sanayisinin gelişeceği anlamını taşımıyor.
Bence Vezirköprü’nün asıl rakibi civardaki diğer ilçeler değil, Kastamonu’dur.
Daha önce de yazdığım gibi, Kastamonu özellikle festivallerinde yaptıkları tanıtımlarla ve kenevir üzerine yaptıkları çalışmalarla Türkiye kamuoyuna kenevir üzerinde iddialarını anlatan bir İl oldu.
Üstelik daha önceleri (Vezirköprü’de kendir pazarı kurulduğu zamanlarda da) alınan kenevirler Kastamonu’ya (Taşköprü’ye) giderdi.
Yani Kastamonu kenevir konusunda, kenevirin sanayide işlenmesi konusunda da bir birikime sahip.
Vezirköprü şimdilik elinde olan üretim kozunu iyi oynamalı.
Üretim kozunun artarak devam edilebilmesi için yine sanayinin gelişmesi gerek. Bu sayede üretici ürününü satabileceği Pazar bulabilir.
Ancak bahsettiğimiz nakliye maliyeti, kenevirin toplanmasından sonra ilk işlemin yapılarak lifinin soyulması olursa düşüyor. Yani Vezirköprü’de basit bir çırçır sanayisi kurularak bu maliyet oldukça düşürülebilir.
Vezirköprü ilçe olarak bir an önce bir alan oluşturup, burada kenevir sanayi gelişmesi için çalışmalıdır. Milletvekilliği seçiminden önce Fuat Köktaş’ın bahsettiği ürün bazında teşvik bir an önce yasalaşarak, Vezirköprü’de kurulacak sanayi tesisi/tesislerinin önü açılmalıdır. Bu konuda “kenevirin başkenti Vezirköprü olacak!” diyen Erdoğan’a bile hatırlatma yapmanın bir yolu bulunmalı.
Bunları yapamazsak Vezirköprü olarak yine akan suları seyretmekten başka iş yapmış olmayız.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
02 Ekim 2024 Köşe Yazıları
28 Eylül 2024 Köşe Yazıları
25 Eylül 2024 Köşe Yazıları
21 Eylül 2024 Köşe Yazıları