Son Dakika
İstimlâk çalışmaları devam ediyor Fabrika Arsasının İstimlâki Yapıldı 24 Ocak 1971 Pazar
42.yılımızda Kaymakamımız Şevket Cinbir, Vatandaş’a zarif bir çiçekle gelirken, Vezirköprü’ye önemli bir müjde haberi getirdi. Keloğlan Filmi Vezirköprü’de Çekilecek 28 Ocak 2001 Pazar
Vezirköprü’nün hayat çizelgesinde dönüm noktası, varan: 1 Orman Fabrikasının İstimlâk İşlemi Başladı 17 Ocak 1971 Pazar
Vezirköprü eski milletvekili Ali Eser’in ilgisi üzerine; Kültür Bakanı (Vezirköprü Eski Kaymakamı) İstemihan Talay ilgileniyor… Köprülü Mehmet Paşa’nın Mezarı Perişan 21 Ocak 2001 Pazar
3. çocuğunu 15 gün sonra dünyaya getirecekti, şehirlerdeki başıboş köpeklere aldırmayanlar bu acı ve feci olaydan ibret alacaklar mı? Kayalar’da Kuyumcu Köylü İki Çocuklu Genç ve Hamile Bir Kadın Kudurarak Öldü 10 Ocak 1971 Pazar
Biz sorduk, Suat Binici açıkladı: Belediyeler, çok zor durumda… Belediye İşçi Sayısını Azalttı 14 Ocak 2001 Pazar
Biz ebeveynler bir durum karşısında ne kadar kaygılı isek, çocuklarımızın bundan etkilenme olasılığı da o kadar artar. Daha çok okul öncesi dönemdeki çocuklar, bu tip durumları somut olarak anlamlandıramadıkları için, olayları ebeveynlerinin davranışlarına bakarak yorumlarlar. Ebeveyn kaygılı, endişeli ve stresli ise çocuk da benzer bir tutum içine girer.
Sakin kalmak ve doğru önlemleri almakla işe başlayabiliriz. Kendi endişelerimizi gidermekte zorlandığımız bu gibi dönemlerde, çocuklarımızdan bilgi saklamak ya da duygularımızı göstermemeye çalışmak yerine, onlara karşı samimi ve açık olabiliriz. Yaşlarına uygun bir dille, onlarla konuşmak, belirsizliğin getireceği kaygı ve korkunun önüne geçer.
Evde sürekli haber kanallarının açık olmamasına dikkat edilmelidir. Çocuğunuzun bulunduğu ortamlarda, yüksek endişe ya da felaket senaryoları içeren konuşmalar yapmamaya özen gösterin. Bilgiyi nereden alacağınızı iyi değerlendirin ve güvendiğiniz haber kaynaklarını belirleyip, sınırlandırın. Emin olmadığınız hiçbir bilgiyi paylaşmamaya dikkat edin.
Çocuğunuz sosyal medya kullanıyorsa, ona da her okuduğu bilgiye inanmaması gerektiğinden ve doğru bilgiyi nasıl seçeceğinden bahsedin. Unutmayın ki, bu gibi durumlarda olayın kendisinden çok, yayılma hızı ve şekli insanları kaosa sürüklüyor. Okul öncesi dönemdeki çocuğunuza çok detaylı ve somut bilgi vermek yerine, daha basit bir dille, kısa ve net ifadeler kullanmaya çalışın.
Koronavirüs hakkında çocuğa bilgi verirken koronayı çocuğun anlamasını kolaylaştıran yaşına uygun olarak çocuk psikiyatristleri ve ve çocuk psikologları tarafından hazırlanan elektronik ortamdan çocuğa gösterebileceğiniz sunum, hikaye vb. materyalleri kullanabilirsiniz. Bu sayede çocuğun içinde bulunduğumuz durumu anlaması ve anlamlandırması daha kolay olacaktır.
Küçük yaşlarda oyunlaştırarak, oyuncaklar üzerinden anlatabilirsiniz. Sembolik oyunlarla hastalığı ve önlemlerini anlatabilirsiniz. Evinizde kendi önlemlerinizi (kişisel hijyeniniz, el yıkama, kıyafetlerin temizliği, hapşırma/öksürme gibi) belirleyebilir ve bunu çocuğunuzun da dahil olduğu bir aile sohbetinde konuşabilirsiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
20 Ocak 2021 Köşe Yazıları
20 Ocak 2021 Köşe Yazıları
20 Ocak 2021 Köşe Yazıları
13 Ocak 2021 Köşe Yazıları