Son Dakika
Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, hukuk sistemimizde azımsanmayacak derecede önemli bir yere sahiptir.
Bu sözleşme Borçlar Kanununda düzenlenmiştir. İki tarafa borç yükleyen bir sözleşmedir. Taraflardan biri bakım alacaklısıdır. Yani bakıma ihtiyaç duyan kişidir.
Bu kişi sözleşme sonunda bir şeyi bakmakla yükümlü olan diğer tarafa verme borcu altına girer. Diğer taraf ise bakmakla yükümlü olan kimsedir. Bu kişi ise, bakıma ihtiyaç duyan kişinin beklentilerini karşılamakla yükümlüdür.
Hukuk sistemimizde, sözleşme serbestisi ilkesi genel olarak geçerlidir. Fakat kanun bazı hallerde, sözleşmenin geçerli olabilmesi için, birtakım şartların oluşmasını kabul etmiştir.
”Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi” de bazı şartlara tabi tutulmuştur. Bu sözleşmenin geçerli olabilmesi için tapu dairesinde, noterde yahut sulh hakimliğinde, 2 şahit huzurunda yapılması gerekmektedir. Aksi halde sözleşme geçersiz olacaktır.
Bu sözleşmenin iptali ise mümkündür. Sözleşmeden dolayı, bakıma ihtiyaç duyan kişinin çocukları veya eşi bu süreçten maddi olarak mağdur olduklarını belirtilerek mahkemede iptal davası açabilirler. Hâkim, sözleşmenin iptali yerine bakım borçlusunun ifa edeceği edimlerden mahsup edilmek üzere, bakım alacaklısının nafaka yükümlüsü olduğu kişilere nafaka ödemesine karar verebilir.
Bakıma ihtiyaç duyan kişinin devrettiği malvarlığının değeri, elde ettiği ve edeceği bakım ve gözetim değerinden açık ve önemli miktarda fazla ise mirasçılar devredilmiş olan malın tenkisini isteyebilirler.
Açıklamak gerekirse; sözleşme sonunda malvarlığını kazanan kişi, mirasçıların açmış oldukları tenkis davasını kaybederse, elde etmiş olduğu malvarlığının bir kısmını mirasçılara geri verebilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
02 Ekim 2024 Köşe Yazıları
28 Eylül 2024 Köşe Yazıları
25 Eylül 2024 Köşe Yazıları
21 Eylül 2024 Köşe Yazıları