Son Dakika
İstimlâk çalışmaları devam ediyor Fabrika Arsasının İstimlâki Yapıldı 24 Ocak 1971 Pazar
42.yılımızda Kaymakamımız Şevket Cinbir, Vatandaş’a zarif bir çiçekle gelirken, Vezirköprü’ye önemli bir müjde haberi getirdi. Keloğlan Filmi Vezirköprü’de Çekilecek 28 Ocak 2001 Pazar
Vezirköprü’nün hayat çizelgesinde dönüm noktası, varan: 1 Orman Fabrikasının İstimlâk İşlemi Başladı 17 Ocak 1971 Pazar
Vezirköprü eski milletvekili Ali Eser’in ilgisi üzerine; Kültür Bakanı (Vezirköprü Eski Kaymakamı) İstemihan Talay ilgileniyor… Köprülü Mehmet Paşa’nın Mezarı Perişan 21 Ocak 2001 Pazar
3. çocuğunu 15 gün sonra dünyaya getirecekti, şehirlerdeki başıboş köpeklere aldırmayanlar bu acı ve feci olaydan ibret alacaklar mı? Kayalar’da Kuyumcu Köylü İki Çocuklu Genç ve Hamile Bir Kadın Kudurarak Öldü 10 Ocak 1971 Pazar
Biz sorduk, Suat Binici açıkladı: Belediyeler, çok zor durumda… Belediye İşçi Sayısını Azalttı 14 Ocak 2001 Pazar
Ortaklığın giderilmesi davası, menkul veya gayrimenkul üzerinde olan ortak mülkiyet hakkını sonlandırarak, her bir ortağın payı doğrultusunda şahsi mülkiyet sahibi olmasını sağlamaktadır.
Davaya gitmeden evvel, paydaşlar kendi aralarında sözleşme yaparak ortaklığın giderilmesini sağlayabilirler. Bu durum mümkün olmadığı ve paydaşların anlaşamaması halinde, herhangi bir paydaş veya paydaşlar, diğer paydaşlara karşı bu davayı açabilir. Açılan davaya bütün paydaşlar dahil edilmek mecburiyetindedir.
Ortaklığın giderilmesi davası, taşınmaz malın bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açılır. Ayrıca bu dava giderlerinden bütün paydaşların hepsi sorumludur. Çünkü bu davanın kaybedeni yoktur. Önce davayı açan taraftan karşılanan masraflar, dava sonunda bütün paydaşlara paylaştırılır.
Bu dava sürecinde, mevcut ortaklık aynen taksim veya satış suretiyle son bulur. Aynen taksimin yapılabilmesi için paydaşlardan birinin bu doğrultuda talebi olması gerekmektedir. Ayrıca, taşınmazın paydaşlara aynen taksiminin mümkün olabilecek mahiyette olması gerekmektedir. Örneğin 1 tane ev var ise bu ev 3 paydaşa paylaştırılamayacağı için dava sürecinde aynen taksim mümkün olmaz. Fakat 3 ev var ve 3 paydaş var ise burada aynen taksime hakim tarafından karar verilebilir. Aynen taksim mümkün değilse satış yolu ile ortaklık giderilir.
Satış yolu ile ortaklığın giderilmesinde ise hakimin vermiş olduğu kararı uygulamak için, satış memurluğu devreye girer. Yani satış memurluğu tarafından yapılan işlemler sonucu taşınmaz satılır. Satış ihale usulü açık artırma ile yapılır. Bu açık artırmaya tüm paydaşlar oy birliği ile karar vermeleri halinde sadece kendileri katılırlar. Onun dışında bu ihale ile ilgilenen kimselerde ihaleye katılıp, ihale konusu taşınmazı satın alabilirler.
Satış sürecinde öncelikle ihalenin aşamaları tamamlanır. Gereken ilanlar vs yapılır. Öncelikle birinci ihale yapılır bu süreçte satış yapılıp ortaklık giderilebilir. Birinci ihalede satış yapılmazsa ikinci ihale gününe geçilir ve satış işlemi yenilenir. Bu iki ihalede de satış yapılmazsa, satış talebi işlemden düşer. Tekrar satış yapmak için gerekli başvurular tekrardan yapılır. Satış aşaması gerçekleşirse, elde edilen paralar payları oranında paydaşlara verilir. Bu şekilde ortaklık sonlanmış olur.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
20 Ocak 2021 Köşe Yazıları
20 Ocak 2021 Köşe Yazıları
20 Ocak 2021 Köşe Yazıları
13 Ocak 2021 Köşe Yazıları