logo

31 Ağustos 2022

Psikoloji Ne Diyor?


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com

· Çocukluk çağı yaşantılarımız hayata bakış açımızı, şemalarımızı oluşturur. Mutlu bir çocukluk mutlu bir yaşam anlamına gelmese bile, ilerleyen yaşantılarımızda karşımıza çıkan sorunlarla daha kolay baş edebilmemize yardımcı olur.
· Başımıza gelen çözümü olmayan yaşantılarda bile duygularımızı ifade etmek, düşüncelerimizle ilgili konuşmak bizi aktif kılar ve kendimizi daha güçlü hissetmemize yardımcı olur.
· Bir insan diğer tüm insanlarda var olan özellikleri kaygıları korkuları, istekleri taşır ve bu haliyle kendine özgüdür, biriciktir.
· Psikolojinin amacı insanları daha mutlu bireyler haline getirmek değil, davranışlarının altında yatan nedenleri öğrenmek, hayatına yeni davranışlar eklenmesine veya bazı davranışları hayatından çıkarmasına yardımcı olarak hayatı daha doyum verici yaşamasını sağlamaktır.
· Bir insanın mutluluğuyla mutlu olmak acısıyla acı hissetmek ayna tepkisi olduğundan karşıdaki insanı kendimize yakın hissederiz. Bazen de bize anlatılan olaylarda karşı tarafın duygusunu almak zordur ve o kişiye yardımcı olmaz.
· Çocuk yetiştirirken genellikle yaptığımız hata onun başa çıkabileceği durumların da sorumluluğunu almaktır.
· En doğru karar, en doğru seçim diye bir şey yoktur. Bize uygun olan, bizim yapabileceğimiz ve sadece bizim tercih edebileceğimiz durumlar vardır.
· Kullandığımız dil, kurduğumuz cümleler; hayatı yönlendirmemize yardımcı olur.
· Rüyalar gün içinde bastırdığımız duyguların ortaya çıkışını sağlayan bilinçaltını baskıdan kurtaran dışavurum yollarından biridir.
· Kendini tanımanın yolu ne hissettiğini bilmekten geçer.
· Genellikle hayatımızı kolaylaştırmayan, doğru olmasının mümkün olmadığı mantık dışı inançlarımız vardır. Bunları fark etmemiz ve bu inançları yeni inançlarla değiştirmemiz gerekir. Zaten tüm şanssızlıklar beni bulur demek yerine burada biraz şanssızdım demek gibi.
· Diğer insanlara nasıl gözükmek istersek ona yönelik bir duruş sergileriz. Bu duruş iş yaşantımızda, toplumda, sahip olduğumuz rollerde (anne baba olmak, patron olmak, mevki sahibi biri olmak gibi) saygınlık kazandırsa da kendimiz gibi olmaya, olduğumuz gibi davranmaya da ihtiyacımız vardır.
· Yaşamda bazen bizim seçemediğimiz, çok çalışsak da ulaşamadığımız durumlar, kayıplar vardır. Böyle durumlarda yaşamımızın öznesinin biz olduğunu hatırlamamız gerekir.
· Alışkanlıklar zamanla kazanılır ve yeni bir alışkanlık kazanmak zaman alır. Birden hayatının değişmesini beklemek her zaman çok gerçekçi değildir.
· Çocuk ebeveyn yetişkin ego durumlarımız vardır. Annenin çocuğa ebeveynlik yapması normalken, eşimize ebeveynlik yapmak evlilik ilişkimizi zor hale getirebilir. İş ilişkilerimizde de her çalışanın bir yetişkin olduğunu biliriz. Biz bu iş yerinde bir aileyiz cümlesi bazen kendinizi çocuk rolünde bulmanızı sağlayabilir.
· Uyum sağlamak zor olsa bile uyum sağlayamamak daha zordur. Yeni yaşam deneyimlerine açık olmak, karşılaştığımız zorluklarda yeni çözüm yolları bulmayı da beraberinde getirir.
· Manipüle ediliyorsak, kendi istek ihtiyaçlarımızı öncelik olarak almamız gerektiğini hatırlamamız gerekir.
· Bazen kendimizi o kadar acımasız eleştiririz ki muhtemelen bize bu cümleleri çok az kişi kullanmıştır. Kendimize şefkat göstermeye ihtiyacımız vardır.
· Her insan problem çözme gücüne sahiptir bazen bunu hatırlaması ya da yeni bir öğrenme gerçekleştirmesi gerekebilir.

Share
824 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

2+3 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • AKIL YOLUNA ÇAĞRI

    15 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Biz halk olarak, Vezirköprü'de kendi sorunlarımıza çözüm üretmeliyiz.. Ama nasıl?.. -Atanmış idareciler kendine bağlı kurumları çalıştırmalı.!.. -Atanmış, seçilmiş tüm kurumların koordinesini sağlamalı.!.. -Görevini yerine getirmeyen olursa (onlara gücü yetmezse) onları kamuoyunda aforoz etmeli.!.. -İşler yukarıdan ilçeye büyük adamlar gelince koşarak protokolde yer almakla bunlar olmaz.!.. -Zaman harcayıp ilçenin yapılması gereken işlerini rapor ederek sürekli gündemde tutmalıdır.!.. Bunlar yurdunu ve o yurtta yaşayan insanları seven ins...
  • Sayın Vali Tavlı, bu işi siz çözersiniz!

    15 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    İlçenin başarılı etkinlikleri Kunduz Güreşleri olsun, offroad olsun ya da Turizm Bölgesi Şahinkaya Kanyon'u olsun İlçe ekonomisine ne kadar gelir katıyor? Samsun Valisi Orhan Tavlı'nın turizm konusundaki tecrübelerini Vezirköprü'nün turizmden gelir elde etmesi için kullanmasını bekliyoruz. Vezirköprü geçtiğimiz hafta önemli etkinliklere sahne oldu. Bu etkinlikler ilçe tanıtımı için önemli yer tutuyor. Gerek bölgede, gerekse Türkiye ve dünyada tanınmak, Vezirköprü için de önemli tabi. Bu etkinlikler içinde Türkiye Offroad Şampiyonası'nın 1...
  • Dürtüsel Davranışın Psikolojisi

    11 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Dürtü, fizyolojik veya ruhsal dengenin değişmesi sonucu ortaya çıkan ve canlıyı türlü tepkilere sürükleyebilen içsel gerilim olarak tanımlanır. Kaynağını duygulanımlardan alır. Normal bir davranış olarak görülebileceği gibi ruhsal hastalıkların bir parçası da olabilir. Dürtüsellik günlük hayatta sıkça karşılaştığımız ve çoğunlukla yönettiğimiz bir durumdur. Örneğin hava güzeldir dışarı çıkmak isteriz ve çıkarız. Hava güzeldir ama içerde yapacak işlerimiz vardır, işleri erteleyebilirsek erteleriz erteleyemezsek gün sonu veya hafta sonu dışarıda...
  • GÜZEL HAVALAR – AYDINLIK GÜNLER

    08 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Bu yıl kış olmadı ve ilkbahar oldukça yumuşak geçti. Şu anda ilkbaharın ortalarında olmamıza rağmen güneş yüzünü gösteriyor. Bahar güneşinin yüzünü göstermesiyle olacak ki güller yeni goncalaşıyor. Yeşillikler ovaları, dağları, bağları, bahçeleri süslemeye başladı. Cahit Sıtkı Tarancı “Bahar hikayesi” adlı şiirinde şöyle diyor. Alıştım her yıl baharı dört gözle beklerim Kulağım o sabahın kuş cıvıltılarında Bahar geldi mi her tasaya benden elveda Ben bütün dallarda açan çiçeklerim. Öyle hesapsız coştuğum olur ki sanırım Mektepten henü...