logo

31 Ağustos 2022

Psikoloji Ne Diyor?


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com

· Çocukluk çağı yaşantılarımız hayata bakış açımızı, şemalarımızı oluşturur. Mutlu bir çocukluk mutlu bir yaşam anlamına gelmese bile, ilerleyen yaşantılarımızda karşımıza çıkan sorunlarla daha kolay baş edebilmemize yardımcı olur.
· Başımıza gelen çözümü olmayan yaşantılarda bile duygularımızı ifade etmek, düşüncelerimizle ilgili konuşmak bizi aktif kılar ve kendimizi daha güçlü hissetmemize yardımcı olur.
· Bir insan diğer tüm insanlarda var olan özellikleri kaygıları korkuları, istekleri taşır ve bu haliyle kendine özgüdür, biriciktir.
· Psikolojinin amacı insanları daha mutlu bireyler haline getirmek değil, davranışlarının altında yatan nedenleri öğrenmek, hayatına yeni davranışlar eklenmesine veya bazı davranışları hayatından çıkarmasına yardımcı olarak hayatı daha doyum verici yaşamasını sağlamaktır.
· Bir insanın mutluluğuyla mutlu olmak acısıyla acı hissetmek ayna tepkisi olduğundan karşıdaki insanı kendimize yakın hissederiz. Bazen de bize anlatılan olaylarda karşı tarafın duygusunu almak zordur ve o kişiye yardımcı olmaz.
· Çocuk yetiştirirken genellikle yaptığımız hata onun başa çıkabileceği durumların da sorumluluğunu almaktır.
· En doğru karar, en doğru seçim diye bir şey yoktur. Bize uygun olan, bizim yapabileceğimiz ve sadece bizim tercih edebileceğimiz durumlar vardır.
· Kullandığımız dil, kurduğumuz cümleler; hayatı yönlendirmemize yardımcı olur.
· Rüyalar gün içinde bastırdığımız duyguların ortaya çıkışını sağlayan bilinçaltını baskıdan kurtaran dışavurum yollarından biridir.
· Kendini tanımanın yolu ne hissettiğini bilmekten geçer.
· Genellikle hayatımızı kolaylaştırmayan, doğru olmasının mümkün olmadığı mantık dışı inançlarımız vardır. Bunları fark etmemiz ve bu inançları yeni inançlarla değiştirmemiz gerekir. Zaten tüm şanssızlıklar beni bulur demek yerine burada biraz şanssızdım demek gibi.
· Diğer insanlara nasıl gözükmek istersek ona yönelik bir duruş sergileriz. Bu duruş iş yaşantımızda, toplumda, sahip olduğumuz rollerde (anne baba olmak, patron olmak, mevki sahibi biri olmak gibi) saygınlık kazandırsa da kendimiz gibi olmaya, olduğumuz gibi davranmaya da ihtiyacımız vardır.
· Yaşamda bazen bizim seçemediğimiz, çok çalışsak da ulaşamadığımız durumlar, kayıplar vardır. Böyle durumlarda yaşamımızın öznesinin biz olduğunu hatırlamamız gerekir.
· Alışkanlıklar zamanla kazanılır ve yeni bir alışkanlık kazanmak zaman alır. Birden hayatının değişmesini beklemek her zaman çok gerçekçi değildir.
· Çocuk ebeveyn yetişkin ego durumlarımız vardır. Annenin çocuğa ebeveynlik yapması normalken, eşimize ebeveynlik yapmak evlilik ilişkimizi zor hale getirebilir. İş ilişkilerimizde de her çalışanın bir yetişkin olduğunu biliriz. Biz bu iş yerinde bir aileyiz cümlesi bazen kendinizi çocuk rolünde bulmanızı sağlayabilir.
· Uyum sağlamak zor olsa bile uyum sağlayamamak daha zordur. Yeni yaşam deneyimlerine açık olmak, karşılaştığımız zorluklarda yeni çözüm yolları bulmayı da beraberinde getirir.
· Manipüle ediliyorsak, kendi istek ihtiyaçlarımızı öncelik olarak almamız gerektiğini hatırlamamız gerekir.
· Bazen kendimizi o kadar acımasız eleştiririz ki muhtemelen bize bu cümleleri çok az kişi kullanmıştır. Kendimize şefkat göstermeye ihtiyacımız vardır.
· Her insan problem çözme gücüne sahiptir bazen bunu hatırlaması ya da yeni bir öğrenme gerçekleştirmesi gerekebilir.

Share
1003 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

9+3 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Kenevirde başa dönüldü

    30 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Bugün; defalarca ekip ürününü teslim edip parasını alamadığı için  mutsuz olan kenevir üreticisi, beklediği teşvikleri göremediği için mutsuz olduğunu düşündüğümüz sanayicisi ve kenevir başkenti olma hayali de suya düşen mutsuz bir Vezirköprü halkı var... Bahar aylarını gelmesi ve tarlaların yeşillenmeye başlamasıyla birlikte doğanın rengarenk duruşu hemen herkesin içinde bir uyanışı da getirir. Tarım İlçesi olan Vezirköprü'de özellikle son yıllarda ayçiçeği tarlalarında özçekim yapan insanların sayısında artış olduğunu görüyorduk. Bugün ay...
  • Çocukları Hastaneye Götürmenin Psikolojisi

    26 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Hastaneler, yolumuzun düşmesini pek istemesek de iyileştiğimiz yerlerdir. Herkesin hastaneye ihtiyacı oluşabilir, tabii çocuklarımızın da. Çocukların hastane sürecini kolaylaştırmak için dikkat etmemiz gereken en önemli noktaları bu yazıda açıkladım. Bu kolaylaştırmaya çocukları iğneyle, doktorla korkutmayarak başlayabiliriz. Hastaneler iç açıcı yerler tabi ki değiller ama çocukların yanında hastanelerle ilgili olumsuz konuşmalar hastanelerin çocuk tarafından korkutucu algılanmasına neden olur. Ailelerin hastaneye götürdükleri çocuklarını hast...
  • Tarım ve Turizm gelişecek ama..

    23 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Kunduz Yağlı Güreşlerinin Türkiye Yağlı Güreş Ligi'ne girmesiyle de bu yıldan sonra Türkiye'de adını daha fazla duyuracak bir ilçe olmasına rağmen, elindekileri turistik bir markaya dönüştürme kapasitesini bir türlü yakalayamadı. Nihayet tarım ilçesi Vezirköprü'ye İlçe Tarım Binası yapılacak. Daha öncesinde de Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan'ın söz verdiği ve Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi'nden de protokol imzalamak için yetki aldığı Vezirköprü İlçe Tarım Müdürlüğü Hizmet Binası yaplacaktı diyebilirisiniz. Ancak, Vezirköpr...
  • Kim Bu Narsistler?

    19 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Hatası karşısında özür dileyemeyen kişilerle ömür mü geçer? Hepimizin sık duyduğu ”narsist” kelimesini bu yazıda a'dan z' ye incelemiş olacağız. Narsistin kelime anlamı “özseverlik” olsa da bu anlam biraz masum kalabilir. Kendimizi sevmek, kendimize değer vermek her insan için önemli bir konudur. Narsistlerde bu durum ise kendilerini sürekli öncelik almak, büyüklenmeci, kibirli bir tutum sergilemek, eleştiriye kapalı olmak gibi kendilerinin iyi yönlerini abartmak kendilerinde olan olumsuzlukları da görmezden gelmeye yöneliktir. Diğerlerini sü...