logo

19 Aralık 2023

Psikolojik Rahatsızlıklar ve Uyku Bozuklukları


admin
vatandas1959@hotmail.com
Depresyon, yaygın kaygı bozukluğu gibi tanılar konulurken bakılan noktalardan biri kişilerin uyku düzenleridir. Genelde psikolojik rahatsızlıklarda en çok etkilenen rutinler; uyku, beslenme, duş alma gibi bedenin temel ihtiyaçlarıdır.
Uyku problemleri tek başına olabileceği gibi psikolojik rahatsızlıklarla birlikte ortaya çıkabilir. Uyku problemleri sonucunda da psikolojik sorunlar oluşabilir. Uykunun insan yaşamına katkısı, öğrenme, bellek ve duygu düzenlemeye yardımcı olmasıdır. Davranışa en yakın kısım duygularımız olduğundan duygunun düzenlenmiş olması yani sakin duygu durumu günümüzü işlevsel geçirmemizi sağlar.
Uyku bozukluğuna sahip olanlarda yaşamı tehdit eden iş kazaları, iletişim kazaları olabileceği gibi, sosyal uyumsuzluk, mesleki performansta azalmalar olabilir.
Uyku karmaşık bir süreçtir. Yaşla ilgili durumlar, cinsiyetle ilgili durumlar, kişilerdeki hormonal denge uykunun kalitesini belirler. Herkese özel, herkesin uyması gereken bir uyku düzeni yoktur. Ortalama uyku süreleri ise yaşa göre farklılık gösterir. Kişiler uyandıklarında zinde ve dinlenmiş hissediyorlarsa normal uyku uyuyor diyebiliriz.
Rem ve Rem olmayan uyku olmak üzere iki tür uyku vardır. Rem “hızlı göz hareketleri” anlamına gelir.  Rem uykusunda çabuk uyanırız, Rem olmayan uykuda ise derin uyku vardır. Uyarılmak için uyarıcının şiddetini arttırmak gerekir. Rem olmayan uykunun da üç aşaması vardır ve üçüncü aşama en derin uykunun olduğu bölümdür. Böylece uykumuz dört bölümden oluşur. Sonrasında tekrardan rem aşamasına girilir. Gece içerisinde bu döngü 3-4 kez tekrar eder.
Bebekler rem uykusunda fazla zaman geçirirler, yaşları büyüdükçe derin uykuda kalınan süre artmaya başlar. Bebeklerin genelde ufak seslere dahi uyandıklarını fark etmişsinizdir.
İleri yetişkin dediğimiz yaşlılık döneminde ise uykuya dalma gibi problemler yaşanabilir. Gece ve sabahın erken saatlerinde sık uyanmalar uykunu kalitesini azaltır. Bu durum sakarlıklara neden olabilir. Uyku sağlığını arttıracak önler alınmalıdır.
Ergenlik dönemi ise uykunun en değişkenlik gösterdiği dönemdir. Çocukluktan erişkinliğe geçilen bu dönemde biyolojik ve psikolojik değişkenler uyku uyanıklık ritimlerinde de değişikliğe neden olur. Ergenlikte çocuklara ve yetişkinlere göre uyku ihtiyacı daha fazla olur. Gece uykuya direnç görülebilir. Bundan dolayı sabah geç uyanmayla karşılaşılabilir. Bireyin uyku saatine dikkat edememesi aile ve öğretmenler tarafından sorumsuz olarak değerlendirilmesine sebep olabilir. Ergenlerde gece uykusuna direnme, gündüz uykululuk gibi semptomlar olmakla birlikte yardıma başvurma ve tedavi oldukça düşüktür. Ergenin uyku sürecini düzenlemesine yardımcı olacak adımlar atılmalı, uykunun günlük hayatına olumsuz etkilerini azaltmak için istek oluşturulmalıdır. Bu dönemdeki çocuklarla çatışmaya girilmeden nasihat verilmeden bu durumla ilgili ne yapılacağına birlikte karar verilmelidir.
Uyku sorunu yaşayan kişilerin uykuyu kolaylaştırmak için ilaç, madde, alkol kullanması oldukça yanlıştır. Doktora başvurmak, gerekirse psikolojik destek almak önemlidir.

Share
156 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

2+9 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Doğum sonrası depresyonu

    18 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Gebelik sürecinde ve çocuk doğduktan sonra kadınlar; fiziksel ve duygusal olarak birçok değişim yaşamaktadır. Bu değişimler kadınlarda duygu durum dengesizlikleri yaşamalarına neden olmaktadır. Özellikle doğumdan ilk altı haftalık süreçte (bu süreç ortalamadır kişiden kişiye daha kısa veya uzun süre olabilir) kadın bedeninin hamilelik öncesi haline dönmesi dediğimiz lohusalık dönemi yaşanır. Bu dönemde yaşanan ruhsal sorunlar anne sağlığı başta olmak üzere; anne bebek bağlanmasını, eşlerin birbirleriyle ilişkisini, aile içi rolleri ve bebek sah...
  • AKIL YOLUNA ÇAĞRI

    15 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Biz halk olarak, Vezirköprü'de kendi sorunlarımıza çözüm üretmeliyiz.. Ama nasıl?.. -Atanmış idareciler kendine bağlı kurumları çalıştırmalı.!.. -Atanmış, seçilmiş tüm kurumların koordinesini sağlamalı.!.. -Görevini yerine getirmeyen olursa (onlara gücü yetmezse) onları kamuoyunda aforoz etmeli.!.. -İşler yukarıdan ilçeye büyük adamlar gelince koşarak protokolde yer almakla bunlar olmaz.!.. -Zaman harcayıp ilçenin yapılması gereken işlerini rapor ederek sürekli gündemde tutmalıdır.!.. Bunlar yurdunu ve o yurtta yaşayan insanları seven ins...
  • Sayın Vali Tavlı, bu işi siz çözersiniz!

    15 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    İlçenin başarılı etkinlikleri Kunduz Güreşleri olsun, offroad olsun ya da Turizm Bölgesi Şahinkaya Kanyon'u olsun İlçe ekonomisine ne kadar gelir katıyor? Samsun Valisi Orhan Tavlı'nın turizm konusundaki tecrübelerini Vezirköprü'nün turizmden gelir elde etmesi için kullanmasını bekliyoruz. Vezirköprü geçtiğimiz hafta önemli etkinliklere sahne oldu. Bu etkinlikler ilçe tanıtımı için önemli yer tutuyor. Gerek bölgede, gerekse Türkiye ve dünyada tanınmak, Vezirköprü için de önemli tabi. Bu etkinlikler içinde Türkiye Offroad Şampiyonası'nın 1...
  • Dürtüsel Davranışın Psikolojisi

    11 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Dürtü, fizyolojik veya ruhsal dengenin değişmesi sonucu ortaya çıkan ve canlıyı türlü tepkilere sürükleyebilen içsel gerilim olarak tanımlanır. Kaynağını duygulanımlardan alır. Normal bir davranış olarak görülebileceği gibi ruhsal hastalıkların bir parçası da olabilir. Dürtüsellik günlük hayatta sıkça karşılaştığımız ve çoğunlukla yönettiğimiz bir durumdur. Örneğin hava güzeldir dışarı çıkmak isteriz ve çıkarız. Hava güzeldir ama içerde yapacak işlerimiz vardır, işleri erteleyebilirsek erteleriz erteleyemezsek gün sonu veya hafta sonu dışarıda...