logo

RUHSAL OLARAK DENGEDE OLABİLMEK


Gülsüm Ceylan
gulsumcansiz1@hotmail.com

Zor günler sıkıntılar, felaketler insanoğlunun var olduğu günden beri vardı, bundan sonra da hep olacak. Hayatımızdan doğal felaketleri ve stresi, olumsuz anıları tamamen çıkaramayız. Bir şeyler olur ve olmaya da devam eder. Günlük hayatta her birimizin yaşadığı, uğruna zorluk çektiği meseleler ve bu meseleleri karşılama şeklimiz de dönemsel olarak farklıdır.
Bazı insanların yaşadıkları zorlukları daha iyi karşılayabildiklerini, zorluklarla daha rahat yüzleşebildiklerini, bizim dert ettiğimiz şeyleri onların dert etmediğini görüp şaşırırız. Bu kişiler yaşamda ruhsal olarak daha dengede hisseden insanladır.
Olumsuz duyguları yaşarken veya zor bir süreçten geçerken ruhsal dengenin dışına kolay kolay çıkmamak veya çıktıysak da yeniden dengeye dönebilmemiz için sahip olduğumuz kaynakları bir gözden geçirmek gerekir. Ruhsal sürecimizi dengede tutabilmek, zorlukları daha kolay göğüsleyebilmek için de ihtiyacımız olan içsel ve dışsal kaynaklarımızdır.
İçsel ve dışsal kaynaklarımız nelerdir?
Kişisel özelliklerimiz, becerilerimiz, güçlü yanlarımız, inançlarımız, bilgimiz, bize iyi hissettiren anılarımız içsel kaynaklarımızdır. Bize destek olabilecek arkadaşlarımız, ilişkilerimiz, eğer iyi ise maddi olanaklarımız, okuduğumuz okul(okullu olmak bize iyi gelen bir şey ise), güvendiğimiz insanlar, severek yaptığımız aktiviteler, sevdiğimiz bir müzik, içinde bulunduğumuzda iyi hissettiğimiz topluluklar ise dış kaynaklarımız arasındadır.
Şuan hayatınızda stresli bir durum var ise ve kaygı, korku, öfke gibi olumsuz duygulara sahipseniz bu durumu bir inceleyin. Bu duygulara normal zamandan daha fazla girip daha çok orada kalıyorsanız kaynaklarınızı gözden geçirmenin zamanı gelmiş demektir.
İnsan kendine dönüp baktığında sorunlarını çözebilmek için ihtiyacı olan kaynağı kendinde yoksa bu kaynakları oluşturabilmek hiçbir zaman geç kalınmış değildir. Çevremizdeki doğru insanlardan yardım istemek, bize iyi gelecektir.

Share
514 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+10 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Engellenen hizmetler neler?

    09 Temmuz 2025 Köşe Yazıları

    Vezirköprülü olarak soruyorum: Ali Faik Çamurcu'nun işaret ettiği ve Vezirköprü'ye yapılması için çalışıldığı halde Samsun İl Başkanlığı tarafından ısrarla önlenen hizmet veya hizmetler nelerdir? Geçtiğimiz haftanın en fazla konuşulan konularının başında Ali Faik Çamurcu'nun partisinin ilçe başkanlığından istifası geliyordu. Öncelikle sebebi kısaca geçiştirildi, arkasından yeni İlçe Başkanının kim olacağı tartışmalarına geçildi. Oysa ki, sebebi Vezirköprü adına çok önemliydi. Her zaman, iktidardaki partilere yeni başkan olmak isteyenlerin...
  • Küçük Sanayi Sitesi

    02 Temmuz 2025 Köşe Yazıları

    Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin ve Vezirköprü Belediye Başkanı Murat Gül'ün Vezirköprü'de bir sanayi sitesi yapılması için destek vereceklerini açıkladıklarını biliyoruz. Ancak bu sözde kaldığı sürece ilerleme yaşanması mümkün değil. Vezirköprü'de hiçbir iş kolay olmaz. Görüyoruz ki, Küçük Sanayi Sitesi yapımı da kolay olmayacaktır. Vezirköprü'ye 40 yıldır hizmet veren Küçük Sanayi Sitesinin artık yetmediği gün gibi ortada. Bu durumdan hem sanayide kendisine dükkan bulamayan özellikle yeni iş yeri açan ya da büyümek isteyen esnaf şikayet...
  • Gizli Saldırgan Davranışlar

    28 Haziran 2025 Köşe Yazıları

    İçimizde bir yerlerde görünürde her şey iyi olsa bile huzursuz hissettiğimiz durumlar vardır. Mesela bir arkadaşımızla aramız iyidir ama onun yanındayken farkına varamadığımız bir gerginlik yaşarız. Bu gerginliği arkadaşımıza daha iğneleyici olarak, anlattıklarını şakaya vurarak farklı şekillerde gösterebiliriz veya anlattığı şeyleri dinleyemeyebiliriz. Burada o kişiyle ilgili hissedilen veya başka bir durumu bize hatırlatan gerçek olumsuz bir duygu vardır. Biz bu duygunun ne olduğunu bazen bulamayız bazen kendimize itiraf edemeyiz. Duygular is...
  • Psikolojik İlk Yardım Sunabilmek

    26 Haziran 2025 Köşe Yazıları

    Hayatta güzellikler olduğu kadar afetler, kazalar, kayıplar, şiddet olayları gibi zorluklar da vardır. Herkesi ilgilendiren toplumsal olaylar, örneğin bir salgın durumu, kendi hayatımızda yaşanan bir kriz durumundan daha önemli veya önemsiz değildir. Örneğin; sınava giren bir öğrenci, belki 4 yılını belki tüm hayatını geçireceği bir sınava her gün girmiyordur. Ona şunu diyemeyiz değil mi:” Savaşlarda insanlar ölüyor senin sınav kaygın ne ki?” Bu yazıda psikolojik ilk yardım sunabilmeyi öğreneceğiz. Başlayacağımız ilk yer acılarımızı kıyaslamam...