logo

Şiddet Olayları Hakkında


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com

Birine kasıtlı olarak zarar vermek, fiziksel ya da duygusal olarak acı çektirmek şiddet olarak tanımlanır. Şiddet gösteren kişi, çözüm olarak karşısındakine zarar verme, sindirme amacı güder. Şiddete maruz kalan ise güçsüzleştirilir, kısıtlanır, hayata karşı güvensiz hale getirilir. Şiddeti uygulayan kişi yani zorba, güç gösteriminde bulunmuşsa da kazanan değildir çünkü bir tehdit unsuru haline gelir. Aynı zamanda yakınındaki kimse de güven de değildir. Çünkü her an ondan gelen bir şiddetle karşılaşılabilir. Üstelik bu durum sadece o kişiyi ve yakınlarını ilgilendirmez toplumdaki diğerlerinin de daha dikkatli olmasına yol açar.
Nasıl ki duygularını ifade etmekte zorlanan çocuklar ağlama, vurma, hırçınlaşma, oyun kuramama davranışları gösterirlerse şiddete başvuran kişiler de duygu düzenlemesini sağlamakta, kendini nasıl sakinleştireceğini bilmekte zorluk yaşarlar. Üstelik bazıları bununla övünür. “Ben öfkeli bir adamım.” ya da “Haksızlığa uğradığımda gözüm hiçbir şeyi görmez” gibi ifadeler övünecek söylemler değildir. Kişi önce kendine sonrasında diğerlerine zarar veriyordur.
Şiddetin birçok boyutu var (ekonomik, cinsel, fiziksel, duygusal) ve toplumda kadınlar bu boyutların çoğuna erkeklerden daha çok maruz kalıyorlar. Aslında başlığı kadına yönelik şiddet olarak atmayı düşündüm ama bu kadınların sorunu değil. Kadını, şiddete layık gören ülkelerin gelişmişlik seviyesi ortadadır bu yüzden de kadına yönelik şiddet sadece kadınların değil tüm toplumun sorunudur.
Kadına yönelik şiddetin kökeni, erkeğin kadın üzerinde güç gösteriminde bulunmaya çalışması, erkeğin kendini kadından daha üstün görmesiyle ilgilidir. “Kadın erkek eşittir” konusuna da girmeden, hiçbir insan bir diğerinden daha değerli daha hak sahibi değildir. Kaldı ki kadın ve erkek birbirinden farklı cinsiyet özelliklerine sahiptir.
Kadına yönelik şiddetin sebeplerine bakıldığında ise; düşük eğitim düzeyi, çocuklukta kötü muameleye tanık olma, anti sosyal kişilik bozukluğu, alkol ve zararlı madde kullanımı, şiddete ve erkeği yücelten toplumsal tutumlara sahip olma görülmüştür. (Dünya Sağlık Örgütü)
Şiddetle mücadelede, şiddeti önlemek, mağduru korumak, faili cezalandırmak ve destek politikaları yürütmek olarak dört temel süreç vardır. Önleyici çalışmalar yapmak gerçekten önemli ve koruyucudur.
Ruh sağlığı çalışmaları önleyici çalışmalar arasında yer alır. Psikolojik destek ihtiyacı olan biri için dikkatli davranmazsak, düzeleceğini(!) düşünüp ertelersek, kendimizi bir uzmana götürmeden hocaya okutturmaya götürürsek, kişisel gelişimimize önem vermezsek, insan olarak değerimizin ve haklarımızın farkında olmazsak işimiz gerçekten zor. Sadece kadınlar için değil.
Bu nedenle psikolojik destek almayı normalleştirmemiz gerekir.
Bir kadın olarak, kendi bulunduğum toplumda güvende değilsem bir çocuğun veya yaşlının da hatta erkeklerin de güvende olduğunu düşünmüyorum. Şiddetin kazananı yoktur.

Share
523 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+5 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocukları Hastaneye Götürmenin Psikolojisi

    26 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Hastaneler, yolumuzun düşmesini pek istemesek de iyileştiğimiz yerlerdir. Herkesin hastaneye ihtiyacı oluşabilir, tabii çocuklarımızın da. Çocukların hastane sürecini kolaylaştırmak için dikkat etmemiz gereken en önemli noktaları bu yazıda açıkladım. Bu kolaylaştırmaya çocukları iğneyle, doktorla korkutmayarak başlayabiliriz. Hastaneler iç açıcı yerler tabi ki değiller ama çocukların yanında hastanelerle ilgili olumsuz konuşmalar hastanelerin çocuk tarafından korkutucu algılanmasına neden olur. Ailelerin hastaneye götürdükleri çocuklarını hast...
  • Tarım ve Turizm gelişecek ama..

    23 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Kunduz Yağlı Güreşlerinin Türkiye Yağlı Güreş Ligi'ne girmesiyle de bu yıldan sonra Türkiye'de adını daha fazla duyuracak bir ilçe olmasına rağmen, elindekileri turistik bir markaya dönüştürme kapasitesini bir türlü yakalayamadı. Nihayet tarım ilçesi Vezirköprü'ye İlçe Tarım Binası yapılacak. Daha öncesinde de Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan'ın söz verdiği ve Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi'nden de protokol imzalamak için yetki aldığı Vezirköprü İlçe Tarım Müdürlüğü Hizmet Binası yaplacaktı diyebilirisiniz. Ancak, Vezirköpr...
  • Kim Bu Narsistler?

    19 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Hatası karşısında özür dileyemeyen kişilerle ömür mü geçer? Hepimizin sık duyduğu ”narsist” kelimesini bu yazıda a'dan z' ye incelemiş olacağız. Narsistin kelime anlamı “özseverlik” olsa da bu anlam biraz masum kalabilir. Kendimizi sevmek, kendimize değer vermek her insan için önemli bir konudur. Narsistlerde bu durum ise kendilerini sürekli öncelik almak, büyüklenmeci, kibirli bir tutum sergilemek, eleştiriye kapalı olmak gibi kendilerinin iyi yönlerini abartmak kendilerinde olan olumsuzlukları da görmezden gelmeye yöneliktir. Diğerlerini sü...
  • Yaşamın ilk yıllarında kurduğumuz bağlar tüm hayatımızı nasıl etkiler?

    12 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Psikoloji geçmişten bugüne insan davranışlarını anlamaya çalışmıştır. Bunu yaparken anlamlandırılamayan noktalarda yeni bakış açıları geliştirmiştir. Bu yazıda yaşamın ilk yıllarında kurduğumuz ilişkilerin hayatımızı nasıl şekillendirdiğine bakmış olacağız. İnsan doğumdan itibaren ilişki arayışına girer Çocuk anneyle ilişkili olarak doğar ve anneyle olan ilişki yaşamında diğerleriyle kuracağı ilişkinin temellerini oluşturur. Çünkü yaşamla ilk ilişkiyi annemizle kurarız. Bakım verenle kurduğumuz ilişkiler kimliğimizin belirleyicisidir. Güvende ...