logo

Sulu Tarım ümit oldu?


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

Tarım bu ilçe için ısrarla çok önemli bir yer tutmaya devam ediyor.
Vezirköprü ise hemen her konuda olduğu gibi bu konuda da beklemeyi sürdürüyor. En azından Duruçay Barajı için beklemeye devam ediyor.
Sulama Birliği’nin çalışmaları ile Vezirköprü Barajı özellikle son dönemde önemli ilerleme kaydetti.
Yıllarca yapılıp yıkılan ve bir türlü yolun karşısına geçemeyen sulama işi, sonunda bu zorlu etabı da tamamlayarak yoluna devam etti.
Diğer taraftan İncesu’ya kadar ulaşan bir boru döşeme işi de son etabına kadar geldi.
Duruçay ise maalesef aynı duruma bir türlü gelemedi.
2003 yılında açılışı yapılan ama aradan geçen bu kadar zamana rağmen sulama işinde randıman alınamayan bir Baraj olarak doğal güzelliği ile kaldı.
Doğrusunu söylemek gerekirse İlçemizin en güzel doğal parklarından biri olmaya aday bölgemiz oldu.
Duruçay Barajı bu güzelliğinin yanı sıra, asıl işi olan SULAMA içinse bir etapta işler yoluna girmiş olsa da, 4 bin dönüm alanın sulanmasını sağlayacak olan Kovalı, Çamlıca, Tepeören hattı halen bekliyor.
Neyi beklediğini ise öğrenmek kolay değil.
Sorulacak soru şudur: Duruçay Barajı’ndan sulanması planlanan 2. Etapta yer alan Kovalı, Çamlıca, Tepeören hattının boruları döşendiği halde neden su verilmiyor?
“Devlet Su İşleri (DSİ) müteahhitten yer teslimi yapmıyor” deniyor. Peki, neden teslim alınmıyor?
İş bitmemişse bitirilmesi için verilen süre tamamlanmadı mı? Tamamlanmışsa gereği neden yapılmıyor?
Bir iddia ise, bu müteahhit firmanın da işi yarım bırakıp gittiği ki (bu duruma Vezirköprü olarak alıştık), eğer bu doğruysa yeniden ihale yapılıp tamamlanması gerekmez miydi?
İş tamamlanmışsa DSİ neden teslim almıyor?
DSİ bir şekilde bu kabulü yaparak Sulama Birliği’ne devrini yapsa, Vezirköprü Barajı’ndan edinilen tecrübeyle gördük ki, Birlik yönetimi bu konuda becerikli çalışmalara imza atıyor.
İşin bu halde kalmasının nedeni ne olursa olsun, en önemli gerçek şudur; 4 bin dönümlük bir tarım arazisinin sulu tarıma geçmek için bu çalışmaların tamamlanmasını bekliyor.
Vezirköprü sanayi olarak gelişemiyor, turizmden ekonomik olarak yeterince faydalanamıyor. Bir tek ilçenin lokomotifi haline gelen Vezir-Ağaç ile ayakta kalmaya çalışıyor.
İnşaat sektöründen ilçeye giren para, sektörün sıkıntılarından dolayı gelmemeye başladı.
İnşaatçılar da ilçelerine dönerek tarıma yönelmeye başladılar.
Bu durumda Vezirköprü’nün giderek daha yakıcı bir sorunu (ve çözümü) haline gelmiyor mu sulu tarım?
İlçenin önde gelenlerinin konuyla ilgili çözüm üreteceklerini ümit ediyoruz.

Share
448 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+2 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Mindere bile çıkmadan pes ettik..

    02 Ekim 2024 Köşe Yazıları

    Bu ilçeyi eksi gidişatından kurtararak artıya çevirebilecek olan artık sadece büyük projeler olacaktır. Büyük projeler ise, onları yakalayıp geliştirerek, peşinden koşacak idarecilere ihtiyaç duyar. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 100 İl önerisi ile gündeme gelen bazı ilçelerin il olmasını daha önce de tartışmıştık. İl olmak için, ilçenin nüfusunun en az 100 bin ve il merkezine de en az 30 kilometre uzaklıkta olması gibi 8 kriter bulunuyordu. Mevcut şehirleşme, ulaşım durumu, hinterlant, ekonomik çeşitliliği ve eğitim durumu da il ...
  • Akran Zorbalığı

    28 Eylül 2024 Köşe Yazıları

    4-6 yaşlarından itibaren başlayabilen zorbalık davranışı, çocukların yaşamını etkileyen en önemli sorunlardan biridir. Okullarda, en önemli üç problemden biri olduğunu söyleyen araştırmalar mevcuttur. Her zorbalık saldırganlık olmakla birlikte her saldırganlık zorbalık anlamına gelmemektedir. Zorbalık; kasıtlı olarak zarar vermeyi, güçlünün görece güçsüz üzerinde hakimiyet kurmak istemesini ve bu davranışları sürekli yapmasını içerir. Eğer bir zorba varsa, bu zorbalığa maruz kalan kurban ve tüm bunları izleyen seyirciler de vardır. Hem zorbal...
  • Enseyi karartmayalım ama

    25 Eylül 2024 Köşe Yazıları

    Gittikçe azalan bir kesimin dışında, dışarda çalışarak başta inşaatlardan Vezirköprü'ye para gönderilmezse, insanlar geçinecek parayı bile kazanamıyor. Çareyi de GÖÇ etmekte buluyorlar. Samsun ve çevre ilçelerde Organize Sanayi çalışmaları biterken, Vezirköprü'den de bazı OSB'lere çalışmaya hergün onlarca minibüsle işçi giderken İlçemizde halen OSB'nin faaliyete geçmemesi birçok yerde eleştiri konusu oluyor. Vezirköprü'nün en büyük sorunu olarak ilk sıradaki yeri istihdam alanı oluşmaması sayılsa da, ilçede bununla birlikte trafik başta ol...
  • Çocuklarımıza Neden Masal Anlatmalıyız?

    21 Eylül 2024 Köşe Yazıları

    Sözlü aktarım nesiller boyunca en çok başvurulan ve kolay yayılan kültür olmuştur. Hemen her coğrafyada oraya özgü hikayeler destanlar bulunabilir. Masallar sadece çocuklar için değil tüm insanlar için gereklidir. Karar vermemiz gereken zorlu bir durum olduğunda zorlu bir yaşantı geçirdiğimizde şunları şunları yap gibi etrafımızdan verilen tavsiyeler bizim için daha zorlayıcı olabilir. Oysaki yaşantımızla benzer bir hikaye anlatıldığında kahramanla bağ kurup kendi sorunumuza da dışarıdan bakmak fırsatı bulabiliyoruz. Masallar herkes için önemli...