logo

Sürgün yeri değil..


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

Vezirköprü kalabalık nüfusu ve aynı orandaki iş yüküne rağmen, yeterince memur alamayan bir ilçe.

Samsun’daki genel kanıyı kıramadığımız için, memurlar için ‘sözde’ sürgün yeri olmaktan kurtulamadı.

Sözde diyorum, çünkü Vezirköprü’ye gelen memurlarla konuştuğumuzda buranın birçok yerden daha güzel, güvenli ve yaşanabilir olduğunu belirtiyorlar.

Samsun’a uzaklığını saymazsak, gerçekten yaşanabilir bir ilçedir Vezirköprü.

Şehir içi ulaşım maliyeti olmayan ve birçok yere göre ekonomik bir ilçedir aynı zamanda..

İlçe dışına gidenler genellikle eğitim ve sağlık için giderler. Ya hastaları vardır bakılacak, ya da okuyacak çocukları.

Bunlar Vezirköprü’nün en büyük handikapları olarak yıllardır duruyorlar.

Çünkü ne sağlıkta doktor açığı giderilmiş ve yeterli tetkiklerin yapılabileceği bir hastaneye kavuşabildik, ne de eğitimde başarılı olan bir sisteme kavuşabildik.

Hatta Vezirköprü’ye gelenler geri gitmesin diye çıkış yollarımızı bile düzeltmedik, belki gözleri almaz da gitmezler diye.

Tabi, bu saydıklarımız sadece memurlar için geçerli değil, tüm Vezirköprü halkı için büyük kayıptır.

Bundan başka diğer ilçelerle ve hatta birçok ille bile kıyasladığınızda yaşanacak yer olan Vezirköprü’de neden özellikle devlet dairelerinde yeterli personel olmaz?

Tapuya giderseniz, nüfusa giderseniz, emniyete giderseniz, aklınıza neresi gelirse hep eksik.

İlçemiz için en önemli kurumlardan olan İlçe Tarım Müdürlüğünde de bu eksik var.

Yıllardan beri, Samsun’da ve özellikle merkezde Vezirköprü’nün yarısı kadar dosyası olmayan Müdürlüklerde Vezirköprü’nün iki katı memur otururken, ihtiyaç olan ilçemizde, tarımın gelişmesini beklediğimiz Vezirköprü’de neden eksik vardır? Ziraat Mühendisleri ve veterinerler sahada işlerini yapmak yerine, okudukları okulların hakkını vermek yerine neden veri elemanı gibi çalıştırırlar?

Bundan sonra eğer bir de KENEVİR’de gelişme sağlayacaksak, bu arkadaşların çalışma alanları bile düzgün değilken ve işleri başlarından aşmışken nasıl çiftçiye verimli olacaklar?

Vezirköprü’de altyapı eksikleri giderilmesi için çalışmalar bitmiyor. Bunda 30 yıl ve daha önce yapılmış ve bugüne cevap vermeyen devlet binalarının yenilenmesi önemli bir yer tutuyor.

Hükümet Konağı olsun, Belediye olsun, yıkılıp yapılamayan İlçe Tarım Müdürlüğü olsun ilçenin ve günümüzün ihtiyaçlarına cevap veremez durumdalar.

Bir başka deyişle, yıllardır yatırım alamayan ancak alıyormuş gibi davranan Vezirköprü’de ‘çürümüşlük’ devlet dairelerinden başlıyor.

Bir an önce düzeltilmeleri ve eksiklerin de giderilmesi gerekiyor.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması için milat olan 19 Mayıs 1919 Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’ çıkışı üzerinden tam 100 yıl geçti.

Özellikle o günleri hurafelerle dinleyen, tarihlerini okumayıp kulaktan dolma bilgilerle bugünün koşulları ile o günleri yorumlamaya kalkan, kafaları karışık olan gençlerimize Kurutuluş mücadelesini anlatmak için önemli bir fırsat, Gençlik ve Spor Bayramı.

Bir halkın saraydan yöneltilmeye çalışılmasının nelere yol açtığının unutulmaması gerektiğini, yokluklar içinden bir cumhuriyetin doğuşunu ve güçlenişini iyi anlatmak gereken bir dönem.

Mücadele verenleri saygıyla yâd ediyor, mücadelenin 100. Yılını kutluyorum.

Share
357 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

10+2 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çok vaktimiz olmasa da, fırsat vermeliyiz!

    24 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    “23 Nisan, Türkiye için milli tarihin başlangıcı ve yeni bir dönüm noktasıdır.”                                                                                                                         M. Kemal Atatürk.. İlçede siyaset hemen her gün yeni bir gündemle çalkalanırken günlük olayların etkisi uzun sürmüyor. Geçtiğimiz günlerde yaşana fırtına olsun, Tokat merkezli depremin ilçede hissedilmesi olsun, ya da Vezirköprü'de rastlanmayan molotoflu saldırı olsun etkisini kısa sürede kaybetti. İnsanların asıl konuştukları ya da konuşmayı...
  • Ergenlik Dönemini Anlamak

    20 Nisan 2024 Köşe Yazıları

      “Ergen” kelimesi sanki biraz olumsuz çağrışımlar taşıyormuş gibi dursa da büyüme anlamına gelir ve çocukluktan çıkışı, yetişkinliğe atılan adımı temsil eder. Kızlarda 10-11 yaş itibariyle erkelerde ise 11-12 yaş itibariyle ergenliğe adım atılır. Kişiden kişiye daha erken ya da geç olabilir. Çocukta biyolojik değişikliklerle birlikte duygusal değişiklikler de görülmeye başlar. Çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemi olduğundan birey ne tam çocuk olabilir ne de tam bir yetişkin. Bireyin kendini anlamaya, dış dünyaya karşı duruşunu belirlemeye ba...
  • BAZI PARTİLER UZATMALARI MI OYNUYOR?

    17 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Bir Filozof şöyle söylüyor; “Güneş batarken gölgeler uzar” Son yerel seçimlerin bize bazı hatırlatmaları oldu. Geçmişte de önü alınamaz partiler vardı. Anavatan Partisi, Doğru Yol Partisi, Ecevit'in DSP'si gibi. Anavatan Partisi bir yerel seçimde Türkiye'de birçok belediyeyi kaybetti. Hatırladığıma göre Karadeniz'de sadece Vezirköprü  (rahmetli Bekir Hoca) kalmıştı. Yine sağın en güçlü partilerinden rahmetli Demirel partisinin başına ne yediği belirsiz Tansu Çiller gibi biri getirildi. Bu hanım partiyi de, ülkeyi de hatta siyaseti de kirle...
  • Psikolojik Zorlukları Azaltacak Durumlar

    13 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Günlük hayatta fark etmeden karşılaştığımız durumları kendi hayatımıza katarız ve seçimlerimizi, kararlarımızı buna yönelik yaparız. Bu durumlarsa psikolojik sağlamlığımızı azaltabilir. Maddeler halinde bakalım. - Diğerlerinin hayat tecrübelerine bakarak çok fazla önlem almak, hayatımızı kısıtlamak.  Örneğin yakınımızdan birinin sosyal medyada zorbalığa uğradığını görüp çocuğumuza sosyal medyayı yasaklarız. Çünkü böyle bir durumla karşılaşmak istemeyiz. İnsan başka insanlardan da öğrenen bir varlıktır ama bu korku kültürüne dönüşürse bizi etki...