Son Dakika
Vezirköprü’de eğitim sistemi her zaman sıkıntılı olmuştur.
Bir dönem yatıp kalkıp öğretmen açığı ile ilgili konuşurduk. İlçede öğretmen açığı hiç bitmez, sözleşmeli öğretmenler bile yetmezdi. Derslik sayısının az olmasından kaynaklı olarak düzgün eğitim öğretim dönemi tamamlanamadığı söylenir, sanki derslik sayısı artınca, fiziki koşullar düzelince Vezirköprü’nün öğretim kalitesinin tavan yapacağı gibi bir algı yaratılırdı.
(Kabul ediyorum ki, Eğitim-İş’in araştırmasına göre, zengin kesimin fakir kesime oranla 32 kat daha fazla bütçeyle okuttuğu çocukların arasına girebilen fakir çocuklarının sayısı az olacaktır.)
Taşımalı sistem çıktığından beri eğitimin öğretim kısmından vazgeçmeye başladık.
Taşımalı sistemler köylerden ilçeye getirilen öğrencilerin okuldan çıkış saatlerindeki düzensizlik, okula devam konusundaki rahatlıkları nedeniyle birçok mağduriyet yaşandığını defalarca dile getirdik.
Bildiğim kadarıyla emekli öğretmen Faik Ulusoy, birkaç kez kaymakam ve milli eğitim müdürlerine giderek konuyla ilgili olarak çalışma yapılmasını da istemişti.
Defalarca konuştuk.
Üretebildiğimiz çözümlerden biri, okullarda bir boş alan yaratılması ve bu alanlarda dersi bitmiş öğrencilerin okullardan salınmayarak etüd merkezi gibi çalışmalarının sağlanması idi.
Her öğretim döneminde okulların etrafındaki boş alanlarda, yıkık duran evlerde orta okul ve lise öğrencilerinin hayal bile etmemeleri gereken şeylerin olduğunu duymak biraz duyarlı herkesi üzüyordu.
Bizim bildiğimizi doğal olarak, ilçenin amirleri de biliyor olmalılardı. Çünkü bize bu konularda gördüklerini ve duyduklarını anlatan okul idarecileri yukarılara da bildirdiklerini söylüyorlardı.
Ancak, bu güne kadar bu konuyla ilgili kafa yorulduğunu, herhangi bir önlem alındığını duymadık. Polisiye tedbirlerle bu işlerin arkasının kesilmeyeceğini de biliyoruz. İlçenin idarecilerinin öğrencileri umursamaları gerekir.
Bugün gelinen noktada Türkiye’nin çeşitli yerlerinden özellikle sosyal medya aracılığıyla duyulan yurtlardaki olaylardan dolayı çocuklarını yurtlara göndermeye veliler haksız mı? Ya da bu yurtlarda kalmak istemeyen öğrenciler, ama gerçek ama efsane, duyduklarından ötürü gitmek istemezse çözüm ısrar etmek ve zorlamak mıdır?
14 milyonluk taşıma ihalesi yapılan Vezirköprü’de iki aracın da yurtlardan liselere öğrenci götürmesini planlamak zor olmasa gerekti. İşin bu kısmı düzeltilebilir ama, zaten ‘öğretim’ konusunda oldukça gerilerde olan Vezirköprü İlçe Mili Eğitim Müdürlüğü, kendilerine emanet edilen çocukların ahlaklı ‘eğitim’ almaları konusunda çalışma yapmalıdır.
Eğer bu çalışmalar yapılmazsa, Vezirköprü Adliyesi’ndeki dosya dağılımının önemli kısmının cinsel suçlardan oluşmasına da şaşırmamamız gerekir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
12 Ekim 2024 Köşe Yazıları
02 Ekim 2024 Köşe Yazıları
28 Eylül 2024 Köşe Yazıları
25 Eylül 2024 Köşe Yazıları