logo

1831- VEZİRKÖPRÜ VE MEHMET ÇOG (ÇAĞ)


İhsan Cömert
comert_ihsan@hotmail.com

Vezirköprü’de doğup, büyümüş, okumuş, üst düzey tahsil yapmış nice değerler var.
Biz, Vezirköprülüler bu değerlerin farkında değiliz.
Bazen onlar bizi, bazen de biz onları ihmal ediyoruz.!..
Kendi yazımı ile Mehmet ÇOĞ, Vezirköprü’de tanınan soyadları ile Çağ olarak bilinen Prof.Dr. Mehmet Çağ’da atladığımız bir değerlerdendir.
Rahmetli Mis dedenin torunu…
Prof. Dr. Mehmet Çağ, 1967 yılında Vezirköprü’de doğmuş, ilk ve orta okulu Vezirköprü’de tamamlamış üniversiteyi Fırat Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde Tarih bölümünde tamamlamış. Çeşitli yerlerde çalışmış, halen Karadeniz Teknik Üniversitesinde Ortaçağ Tarihi öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.
“Mehmet Çağ, Vezirköprü nüfus defteri adı altında 1831’lerde Vezirköprü’yü anlatmaktadır.
Sayın Çağ, bu muhteşem emeği verirken keşke zamanın yaşlılarından bilgi toplasaydı.!..
Yazdığı Lakapların (künyeleri) hangi sülaleden olduğunu çıkarmakta oldukça güçlük çekiyoruz hatta çoğunu hiç çözemiyoruz.!..
Sayın Prof. Dr. Mehmet Çog (Çağ) Vezirköprü’yü anlatırken şu değerlendirmelere yer veriyor,
-Vezirköprü gerek Selçuklu gerekse Osmanlı siyasetine yön veren bürokratların yetiştiği tarihi şehirlerimizden biridir.
Bu çalışmada 1831 nüfus defterleri Latin harflerine çevirmiş, temettuat defterleri ve bazı arşiv vesikaları ışığında şehrin 1800’lü yıllarındaki ekonomik ve kültürel yapısı kısmen açıklığa kavuşturulmaya çalışılmıştır.
Vezirköprü 19.yüzyılın başlarında yaklaşık altı bin nüfusuyla Amasya ve Merzifon’la birlikte Osmanlı Devletinin önemli tekstil ve deri sanayi merkezlerinden birisi olarak görülmektedir.
Buna ilaveten “şehir yüze yakın meslek çeşidiyle adeta zanaatkar şehri ve üretim merkezidir.” Demektedir.
O yıllarda Vezirköprü’nün nüfusu altı binlerdeyken, Amasya, Denizli, Balıkesir ve Isparta’nın nüfusları da yedi-sekiz binler olduğu gene ÇAĞ’ın kitabında belirtilmektedir.
Sayın Çağ, Rum, Ermeni’lerle Müslüman toplumun ilişkilerini anlatmaktadır.
Bilindiği gibi kadın nüfus sayımının dışındadır.
İlginç olan; Taa o yıllarda Almanların Vezirköprü-Boyabat arası tren yolu heveslerinin olduğunu Prof. Dr. Mehmet Çağ’ın kitabından öğreniyoruz.
Sayın ÇAĞ’ın iznini almadığım için kitabın içeriğine daha fazla giremiyorum. Sayın yazarın bu kadarcığını hoş göreceğine inanıyorum.
Kaymakamlık ve belediye devriye girmeli. Kitaptan bol miktarda temin edip Vezirköprülülerin bilgisine sunulmalıdır.!..
Vezirköprü’nün 1830’lu yıllar tarihini büyük emek vererek belgelerle ortaya serdiği için sayın yazara bir Vezirköprülü olarak içten teşekkürü borç biliyorum.
NOT; Almanların 1830’lu yıllarda tren yolu düşündüğü Vezirköprü-Boyabat arasına biz yıllardan beri kara yolu ulaşımını sağlayamadığı-mız gibi, kapanan Vezir-köprü-Alaçam yolunu da basit bir köprü yaparak ulaşımı yeniden sağlaya-madık. Havlu attık.

Share
1874 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

5+6 = ?

#

1831- VEZİRKÖPRÜ VE MEHMET ÇOG (ÇAĞ)” için 1 yorum

  1. Mehmet çog : diyor ki:

    İlginize teşekkürler. Umarım şehrimizin tarihine azda olsa katkısı olur. Tarihe yön veren şehrin torunlarına kısmide olsa ilham ve övünç kaynağı olur. Eleştirinizde haklısınız, köprüde fazla kalamadığım için yaşlılarla görüşemedim. İnşallah sonra olur. Yada genç araştırmacılar tamamlar. Saygılarımla.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Kendi iç sesimize inanmayı ne zaman bırakırız?

    18 Ocak 2025 Köşe Yazıları

    İç sesimiz bizim için neyin doğru neyin yanlış olduğuna karar veren, bunu bize iyi şekilde hizmet etmek için yapan adeta bir yöneticidir. Tabii bir de dış sesler var. Ailemizin sesi, toplumun sesi, bazı kurallar veya değişen durumlar. İç ses sadece o insana özgüdür ve her insanın iç sesi kendine farklı şeyler söyler. Örneğin “Doydum, artık yememe gerek yok, o kişiyle aynı ortamda bulunmak istemiyorum” gibi. Çoğu köklü davranışın temelleri çocuklukta atıldığı gibi iç sese inanmak da çocukluk yaşantımızda oluşur. Çocuk onu yetiştirene muhtaçtır ...
  • Korkmayalım, hazır olalım..

    15 Ocak 2025 Köşe Yazıları

    Vezirköprü önümüzdeki yıllarda gelişecektir. Bu kadar zamandır ekilen tohumların artık çiçek açma vakti geldi. Vezirköprü, bu gelişimle birlikte de değişecektir. Vezirköprü'de oldukça güzel işler oluyor aslında. Özellikle kalabalık öğrenci nüfusuyla okulların çeşitli alanlardaki başarıları, Samsun merkezden uzak olduğu için kendi başına sorunların üstünden gelme zorunluluğu gibi itici güçleri olan Vezirköprü'de hemen her gün bir başarı hikâyesi duyuyoruz. Vezirköprü'de Şahinkaya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin Vatandaş Gazetesi'nin...
  • Anne Babamızın Anne Babalığını Yapmak

    11 Ocak 2025 Köşe Yazıları

    Her aile için çocuk farklı anlamlarla dünyaya gelir. Kimi aile için bir neşe kaynağı, kimi aile için bir insan yetiştirmek, kimi aile için kalabalıklaşmak, kimi aile için yaşlılığında en yakınından birinin olması gibi. Tüm bunlar doğru ya da yanlış değil, kabul edilebilir durumlardır. Genel duruma bakıldığında ise -belki şu an çok fazla olmasa bile yakın zamanda bir tarım ülkesi olduğumuzdan olsa gerek- çocuğun dünyaya geliş amacı çoğunlukla işlere yardımcı olmak, ailenin sürecini kolaylaştırmak, kalabalık olmak olarak görüldü. Bu durum geçmişt...
  • Vezirköprü daha çok çalışmalıdır

    08 Ocak 2025 Köşe Yazıları

    Yıllardır Vezirköprü'nün, yatırım alamayan bir ilçe olarak, zamanında bize yakın olan ilçelerden ne kadar geride kaldığını unutmamalıyız. Açılan bu farkın kapanması için Vezirköprü'nün özellikle siyasetçilerinin ve bürokrasisinin daha fazla çalışmak zorunda olduğu ve ilçe insanının da birlikte olmak zorundalığı ortadadır. İlçemizde çözümü beklenen sorunların tamamlanması oldukça zaman alsa da, bitmiyor değiller. Bunlardan biri olan Organize Sanayi için bütün beklentiler, ilk başvuruların yapıldığı haberimizden sonra gevşedi. Görüyoruz ki, a...