logo

ALİME HÜRMET


Gülsüm Ceylan
gulsumcansiz1@hotmail.com

Saygıdeğer Vatandaş Okuyucuları;

Hz. Ali (ra) şöyle anlatıyor: Rasulullah (sa) buyurdular ki dinden fakih olan kimse ne iyi kimsedir ki kendisine muhtaç olununca faydalı olur. Kendisine muhaç olunmayınca ilmini artırır.
İnsanoğlu için gerçek hayat ilim ve irfan da kabil olacağından öğrenip öğrenmeyi ihmal ederler. Hayatta dahi olsalar ölü sayılırlar. Zira insanın yaratılışının gayesi görüp bilmek ve öğrendiklerini başkalarına bildirmekten ibarettir.
Bir insanın insanlığı öğrenip öğretmek başkalarına tenvir etmekle belli olur ve ortaya çıkar. Bilmediği halde öğrenmeyi düşünmeyen öğrendikleri ile kendini yenileyip başkalarını da örnek olmayan sureta insan görünse de düşündürücüdür.
Her ana baba çocuklarının kafalarını gereksiz şeylere işgal edilmezden önce onları ilim ve irfanla doldurmalıdır ve öğretmelidir. Çünkü hakikat adına boş gönüller ve mağfiretten mahrum ruhlar her türlü fena düşüncenin serpilip gelişmesine müsait tarla mesafesindekiler iyi tohum iyi mahsül verir. Cehaletin afetleri pek çoktur.
Biz bu yazımızda bunlardan bazılarını saymakla yetineceğiz. Cehaletin hem dünyada hem de ahirette olmak üzere pek çok zararları vardır. Bunlara ait olanları ayrı ayrı birkaç madde de sıralayalım.
Cehaletin dünyadaki zararları: 1- Cahil olan kimse Allah Peygamber ve alimlerin birinci düşmanıdır. 2- Cehalet sahibi olan kimse şeytanın en sevgilisidir. 3-cehalet sahibi cahil olan kimse hayvanların seviyesine iner ve hatta hayvanlardan ayırt etmek bile mümkün olmaz. 4- cahil kimsenin bütün işleri reddolunur. Hayır manasında ki maksatları yenilmiş ve amelleri kabul edilmemiş olur.
Cehaletin ahiretteki zararları: 1-cahil kimse ahirette hüsrana uğrar. 2-cahil kimse Allah’ın katında aşağılanır. 3-cahil kimse nefsine karşı faydasız hakir korkak helak edici ya geçici olarak dünyada veya daimi olarak imansız ölmekle nefsine işkence etmiş olur.
Çünkü ölüm anında imanla gitmek hi bir zaman garanti edilemez. İlmin faydaları çoktur. Dünyada faydaları vardır ahirette faydaları vardır bunları da ayrı ayrı birkaç maddede sıralayalım.
İlmin dünyada ki faydaları: 1- ilim sahibi olan kimse Allah C.C. ve peygamber (S.A.V.)’in sevgilisi ve şeytanın en büyük düşmanı olur. 2- ilim sahibinin ameli makbul gayretleri meşkur ve kendisi meleklerin katında rağbet gören biri olur. 3- ilim sahibi Allah’ın yeryüzündeki en itimat edilir kulları arasına girer ve herkesin itimadını kazanır. 4- ilim sahibi olgun bir insan olur ve hayvanlardan ayrılır. 5- ilim sahibi ahireti gözeten birisi olması sebebi ile işlediği amellerin sevabı kat kat fazlalaşır. 6- ilim sahibi bütün varlıkların katında tanzim ve ikram gören birisi haline gelir.
Bütün varlıklar ilim sahibine saygı gösterir. İlmin ahirette ki faydaları da şunlardır: 1- ilim sahibinin canını imanla teslim etme ihtimali daha kuvvetlidir. Melekler cenazesinde hazır bulunur ve onun ölümüne bütün varlıklar ağlar. 2- ilim sahibine kabirde yoldaş olur. Münkir ve nekir adındaki kabir sual meleklerinin suallerine kolay cevap verir. 3 – ilim sahibinin ruhu yücelere çıkarılır ve Resulullah’ın sancağı altında gölgelendirilir. 4- ilim sahibinin sevabı mizanda tartı sırasında günahından çok daha ağır gelir 5- ilim sahibi peygamberler veliler şehitler, salihlerle birlikte diriltilir sırat köprüsünü geçerken nur sahibi olur ve sırat köprüsünü geçer cennete ulaşır. Cenabı hak bizleri cennete ulaşanlardan eylesin. 6- ilim sahibinin cennetteki yeri ve derecesi kat kat yükseltilir. Envari çeşit nimetle nimetlendirilir. Özellikle Allah’ın cemali ile müşerref olacaklardan olur.
İlim yolu peygamberlerin yoludur. Şu halde her Müslüman’ın ilim yolunda koşması lazımdır. Buraya kadar sayılan makamlara ulaşmak ancak ve ancak ilme çalışmak ve ilmi öğrenmekle elde edilir. Cenabı hak ilme çalışan ilmi öğrenen ilmi ile amel eden ve ilmi ile amel ettiğinden dolayı cennetle müjdelenen kullarından eylesin..

Share
374 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

8+4 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Doğum sonrası depresyonu

    18 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Gebelik sürecinde ve çocuk doğduktan sonra kadınlar; fiziksel ve duygusal olarak birçok değişim yaşamaktadır. Bu değişimler kadınlarda duygu durum dengesizlikleri yaşamalarına neden olmaktadır. Özellikle doğumdan ilk altı haftalık süreçte (bu süreç ortalamadır kişiden kişiye daha kısa veya uzun süre olabilir) kadın bedeninin hamilelik öncesi haline dönmesi dediğimiz lohusalık dönemi yaşanır. Bu dönemde yaşanan ruhsal sorunlar anne sağlığı başta olmak üzere; anne bebek bağlanmasını, eşlerin birbirleriyle ilişkisini, aile içi rolleri ve bebek sah...
  • AKIL YOLUNA ÇAĞRI

    15 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Biz halk olarak, Vezirköprü'de kendi sorunlarımıza çözüm üretmeliyiz.. Ama nasıl?.. -Atanmış idareciler kendine bağlı kurumları çalıştırmalı.!.. -Atanmış, seçilmiş tüm kurumların koordinesini sağlamalı.!.. -Görevini yerine getirmeyen olursa (onlara gücü yetmezse) onları kamuoyunda aforoz etmeli.!.. -İşler yukarıdan ilçeye büyük adamlar gelince koşarak protokolde yer almakla bunlar olmaz.!.. -Zaman harcayıp ilçenin yapılması gereken işlerini rapor ederek sürekli gündemde tutmalıdır.!.. Bunlar yurdunu ve o yurtta yaşayan insanları seven ins...
  • Sayın Vali Tavlı, bu işi siz çözersiniz!

    15 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    İlçenin başarılı etkinlikleri Kunduz Güreşleri olsun, offroad olsun ya da Turizm Bölgesi Şahinkaya Kanyon'u olsun İlçe ekonomisine ne kadar gelir katıyor? Samsun Valisi Orhan Tavlı'nın turizm konusundaki tecrübelerini Vezirköprü'nün turizmden gelir elde etmesi için kullanmasını bekliyoruz. Vezirköprü geçtiğimiz hafta önemli etkinliklere sahne oldu. Bu etkinlikler ilçe tanıtımı için önemli yer tutuyor. Gerek bölgede, gerekse Türkiye ve dünyada tanınmak, Vezirköprü için de önemli tabi. Bu etkinlikler içinde Türkiye Offroad Şampiyonası'nın 1...
  • Dürtüsel Davranışın Psikolojisi

    11 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Dürtü, fizyolojik veya ruhsal dengenin değişmesi sonucu ortaya çıkan ve canlıyı türlü tepkilere sürükleyebilen içsel gerilim olarak tanımlanır. Kaynağını duygulanımlardan alır. Normal bir davranış olarak görülebileceği gibi ruhsal hastalıkların bir parçası da olabilir. Dürtüsellik günlük hayatta sıkça karşılaştığımız ve çoğunlukla yönettiğimiz bir durumdur. Örneğin hava güzeldir dışarı çıkmak isteriz ve çıkarız. Hava güzeldir ama içerde yapacak işlerimiz vardır, işleri erteleyebilirsek erteleriz erteleyemezsek gün sonu veya hafta sonu dışarıda...