logo

Boşanma Davalarında Velayet


Murat Gül
avukatmurat55@gmail.com

Velayet konusu boşanmaya karar veren çiftler açısından çoğu zaman anlaşmazlık konusu olmaktadır. Aile mahkemesi hakimi, çocuğun velayeti konusunda geniş bir takdir hakkına sahiptir.

Hakim, takdir hakkını çocuğun menfaatini ön planda tutarak kullanır. Tabi ki tarafların da yargılama sürecinde çocuğun menfaatine olan hususları delil olarak mahkemeye sunması gerekmektedir.

Çocuğun menfaati dediğimiz de aklımıza şu hususlar gelmelidir: çocuğun yaşayacağı ortam, alacağı eğitim, bakımı vs. Kısacası, çocuğun maddi manevi ihtiyaçlarını hangi taraf daha iyi karşılayacak ise hakim, çocuğun velayetini o tarafa verir. Bu konuda çocuğun fikrinin de alınması gerekiyor ve çocuk fikrini beyan edebilecek yaşta ise, psikolog veya pedagog eşliğinde çocuğun beyanı da göz önünde bulundurulur.

Hakim tarafından velayetin kime verileceği takdir edilirken, değerlendirmeye esas alınacak durumlardan biri de çocuğun yaşıdır. Zira henüz anne bakımına muhtaç olan bir çocuğun anneden alınarak babaya verilmesi, sağlık ve kişisel gelişim açısından çocuğa büyük zararlar verebilir. Dolayısı ile anne şefkatine ihtiyaç duyan küçüğün belirli dönemlerde anneye velayetinin verilmesi gerekecektir.

Durumu detaylı bir şekilde anlatacak olursak şu şekilde açıklayabiliriz; Hukukumuzda 0-3 yaş arasındaki çocukların anne bakım ve şefkatine muhtaç oldukları kabul edilmektedir. Çocuğun yaşının 3-7 arasında olması halinde ise, çocuğun annenin bakım ve şefkatine daha az muhtaç olduğu görülmektedir. Yalnız bu dönemde de genel olarak çocukların velayeti anneye verilmektedir.

Bu durumlar kanun nezdinde bizzat düzenlenmiş olmasa da, Yargıtay kararları genelde bu yönde verilmektedir. Genel olarak kararlar bu yönde olsa da annenin çocuğa kötü davranması veya annenin kötü hayat tarzı sürdürmesi gibi durumlarda çocuğun velayeti anneden alınarak babaya verilir. Okul çağına gelmiş, biraz da olsa kendini ifade edebilen çocukları, hakim pedagog eşliğinde dineldikten sonra velayete karar verebilir.

En başta belirttiğimiz gibi bu durumda da hakimin takdir yetkisi bulunmaktadır. Yalnız Yargıtay, vermiş olduğu kararlarda, 8 yaşından büyük olan çocukların mahkeme huzurunda dinlenildikten sonra velayetine karar verilmesini uygun görmüş olması; çocuğun beyanlarının, hakimin takdirini büyük oranda etkileyeceği kanaatini bizlerde oluşturmaktadır.

Velayete karar verildikten sonra, velayetin hep aynı tarafta kalacağı da kesinlik teşkil etmez. Tarafların süreç içerisinde, hayat şartlarının değişmesi, çocuğun menfaatinin de değişkenlik göstermesi, velayetin taraf değiştirmesine sebep teşkil edebilir.

Share
1197 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

9+10 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • BEKLENTİLER KARŞILANIR MI?

    01 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Bilindiği gibi her yenilik ve her değişiklikte insanların beklentilerinin hemen hemen tersi olur. Hayalindeki beklentileri gerçekleşemez. Böylece hayaller kırılır, umutlar söner. Vezirköprü belediyecilik hizmetleri 1930'lardan bu tarafa tahlil edersek ilginç sonuçlar çıkar ortaya. Derici Abdullah Efendi o zaman ki çok kısıtlı olanaklar ile ilçeye bir şeyler yapmaya çalışmış, en azından şehrin merkezine bir büyük park yaptırmıştır. 1940'lı yıllarda Mahmut TEKER belediye başkanlığı görevine gelmiş, o günden bugüne kadar en ileri hizmetlerini h...
  • Vezirköprü’nün bekleyen çok işi var.

    01 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Bu kadar ilerledikten sonra, altyapısı tamamlanıp, yolları açılıp tahsis sürecine geçtikten sonra Karma OSB'nin yerinin değişmesi kolay olmayacaktır. Üstelik işin adında Vezirköprü varsa, olacak işlerin bile olmadığını görmeye alıştığımız sistemde hiç olmayacaktır. Vezirköprü'nün seçimden sonra normalleşme sürecine girdiğini söyleyebiliriz. Bu normalleşme umudumuz odur ki, sakinleşme ve alışmayla beraber olmasın. Çünkü Vezirköprü'nün bekleyen çok işi var. İlçenin çiçeği burnunda Belediye Başkanı Murat Gül'den beklentileri de bu yüzden daha...
  • Ayıp olmasın!

    27 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Psikolojide birey kavramını çokça kullanıyoruz. Birey olmak hayatımızın kontrolüne sahip olmak ve dünyaya hani potansiyelle geldiysek onu gerçekleştirme uğraşlarımızı içeriyor. Bu kitabi tanım her zaman gerçekleri yansıtmıyor. Çünkü biz dünyaya bazen ailemiz yalnız kalmasın diye bazen ebeveynlerimizin çocuk sahibi olma yaşı geldiği için de gelebiliyoruz. Her zaman değil ama çoğu zaman kendi isteklerimizden çok topluma uyum sağlamış olmayı tercih ediyoruz. Çünkü uyum sağlamak yaşamı kolaylaştırıyor bizi diğer insanlara yakınlaştırıyor. Diğer ...
  • Çok vaktimiz olmasa da, fırsat vermeliyiz!

    24 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    “23 Nisan, Türkiye için milli tarihin başlangıcı ve yeni bir dönüm noktasıdır.”                                                                                                                         M. Kemal Atatürk.. İlçede siyaset hemen her gün yeni bir gündemle çalkalanırken günlük olayların etkisi uzun sürmüyor. Geçtiğimiz günlerde yaşana fırtına olsun, Tokat merkezli depremin ilçede hissedilmesi olsun, ya da Vezirköprü'de rastlanmayan molotoflu saldırı olsun etkisini kısa sürede kaybetti. İnsanların asıl konuştukları ya da konuşmayı...