Son Dakika
-Her aile kendine özgüdür. Aile üyelerinin kişilik özellikleri, karşılaştıkları sorunlar, gelecek planları gibi birçok özellik aileyi özel kılar.
-Her aile değişim geçirir. Bazen bu değişim ailedeki bireylerin yaşa bağlı özellikleri dolayısıyla olur bazen de çeşitli olaylar aileyi değiştirir.
-Aile sadece aile üyelerinin bir araya gelmesiyle oluşmaz. Ailenin içinde;
*İletişim
*Birlikte zaman geçirme
*Yaşamı sürdürmek için temel ihtiyaçları karşılama
*Bireysel farklılıkları kabullenme
*İşbirliği
*Maneviyat
*Takdir etme, gibi aileyi sağlıklı hale getiren özellikler gerekir.
-Her aile kendini diğerlerinden ayıran dışsal sınırlara sahiptir. Bu sınırları oluşturan şeyler bir kapı zili, bahçe teli olabileceği gibi aile içindeki kurallar, tutumlar bu sınırı tanımlar. Örneğin bazı komşularımız aile yapımızı daha iyi bilirler bazı komşularımızı daha uzakta tutarız.
-Ailenin dışarıya karşı sınırları olduğu gibi aile üyelerinin birbirlerine karşı da sınırları vardır. Aile üyelerinin birbiriyle olan ilişkileri bu sınırları tanımlar.Örneğin aile üyelerinin sevdiği ve sevmediği durumlara diğer üyeler daha dikkatli davranırlar..Yine bazı önemli dönemlerde örneğin sınav dönemlerinde işleri daha kolaylaştıracak yeni sınırlar oluştururlar.
-Her ailede rol dağılımı vardır. Çocukların nasıl bakılacağı, parayı kimin idare edeceği, kararların nasıl alınacağına gibi. Bu rol dağılımı ailenin işleyişini düzenlemek için vardır. Rol dağılımında işler daha karmaşıksa bununla ilgili yeni düzenlemeler yapmakta hiçbir sorun yoktur. İlk iki maddede her ailenin kendine özgü olduğunu ve değişime sahip olduğunu belirtmiştik.
-Aile içinde bazı kurallar vardır.Bu kurallar eve giriş saatleri, yemek saatleri gibi net kurallar olabileceği gibi, önceden kararlaştırılmamış ama kural olduğunu bildiğimiz görünmez kurallardır. Örneğin çiftlerin çocukların yanında tartışmaması gibi.
-Aileler için bir diğer önemli konu ise güç dağılımıdır. Bu dağılım kararların nasıl alınacağını daha açık konuşursak ailenin nasıl yönetileceğini belirler. Genelde gücün ve karar mekanizmasının ailenin en yaşlı üyesinin elinde olduğunu görürüz. Bu durum aileden aileye farklılık da gösterebilir. Tüm sorumluluğu bir kişiye yüklemek zorlayıcı da olabilir.
-Son olarak aile içinde iletişimsizlik mümkün değildir. Bütün davranışlar iletişime dahildir, sessizlik bile. Aile içine nasıl bir iletişim kurulduğu aile ilişkilerini belirler.
Aile üyelerinin birbirine değer verdiği, birlikte zaman geçirmekten hoşlandığı, değişimi veya zorlukları birbirlerini yıpratmadan karşılayabildikleri ailelere sahip olmak dileğiyle.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
18 Ocak 2025 Köşe Yazıları
15 Ocak 2025 Köşe Yazıları
11 Ocak 2025 Köşe Yazıları
08 Ocak 2025 Köşe Yazıları