logo

Ailelerin Özellikleri


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com

-Her aile kendine özgüdür. Aile üyelerinin kişilik özellikleri, karşılaştıkları sorunlar, gelecek planları gibi birçok özellik aileyi özel kılar.
-Her aile değişim geçirir. Bazen bu değişim ailedeki bireylerin yaşa bağlı özellikleri dolayısıyla olur bazen de çeşitli olaylar aileyi değiştirir.
-Aile sadece aile üyelerinin bir araya gelmesiyle oluşmaz. Ailenin içinde;
*İletişim
*Birlikte zaman geçirme
*Yaşamı sürdürmek için temel ihtiyaçları karşılama
*Bireysel farklılıkları kabullenme
*İşbirliği
*Maneviyat
*Takdir etme, gibi aileyi sağlıklı hale getiren özellikler gerekir.
-Her aile kendini diğerlerinden ayıran dışsal sınırlara sahiptir. Bu sınırları oluşturan şeyler bir kapı zili, bahçe teli olabileceği gibi aile içindeki kurallar, tutumlar bu sınırı tanımlar. Örneğin bazı komşularımız aile yapımızı daha iyi bilirler bazı komşularımızı daha uzakta tutarız.
-Ailenin dışarıya karşı sınırları olduğu gibi aile üyelerinin birbirlerine karşı da sınırları vardır. Aile üyelerinin birbiriyle olan ilişkileri bu sınırları tanımlar.Örneğin aile üyelerinin sevdiği ve sevmediği durumlara diğer üyeler daha dikkatli davranırlar..Yine bazı önemli dönemlerde örneğin sınav dönemlerinde işleri daha kolaylaştıracak yeni sınırlar oluştururlar.
-Her ailede rol dağılımı vardır. Çocukların nasıl bakılacağı, parayı kimin idare edeceği, kararların nasıl alınacağına gibi. Bu rol dağılımı ailenin işleyişini düzenlemek için vardır. Rol dağılımında işler daha karmaşıksa bununla ilgili yeni düzenlemeler yapmakta hiçbir sorun yoktur. İlk iki maddede her ailenin kendine özgü olduğunu ve değişime sahip olduğunu belirtmiştik.
-Aile içinde bazı kurallar vardır.Bu kurallar eve giriş saatleri, yemek saatleri gibi net kurallar olabileceği gibi, önceden kararlaştırılmamış ama kural olduğunu bildiğimiz görünmez kurallardır. Örneğin çiftlerin çocukların yanında tartışmaması gibi.
-Aileler için bir diğer önemli konu ise güç dağılımıdır. Bu dağılım kararların nasıl alınacağını daha açık konuşursak ailenin nasıl yönetileceğini belirler. Genelde gücün ve karar mekanizmasının ailenin en yaşlı üyesinin elinde olduğunu görürüz. Bu durum aileden aileye farklılık da gösterebilir. Tüm sorumluluğu bir kişiye yüklemek zorlayıcı da olabilir.
-Son olarak aile içinde iletişimsizlik mümkün değildir. Bütün davranışlar iletişime dahildir, sessizlik bile. Aile içine nasıl bir iletişim kurulduğu aile ilişkilerini belirler.
Aile üyelerinin birbirine değer verdiği, birlikte zaman geçirmekten hoşlandığı, değişimi veya zorlukları birbirlerini yıpratmadan karşılayabildikleri ailelere sahip olmak dileğiyle.

Share
342 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+2 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Kendi iç sesimize inanmayı ne zaman bırakırız?

    18 Ocak 2025 Köşe Yazıları

    İç sesimiz bizim için neyin doğru neyin yanlış olduğuna karar veren, bunu bize iyi şekilde hizmet etmek için yapan adeta bir yöneticidir. Tabii bir de dış sesler var. Ailemizin sesi, toplumun sesi, bazı kurallar veya değişen durumlar. İç ses sadece o insana özgüdür ve her insanın iç sesi kendine farklı şeyler söyler. Örneğin “Doydum, artık yememe gerek yok, o kişiyle aynı ortamda bulunmak istemiyorum” gibi. Çoğu köklü davranışın temelleri çocuklukta atıldığı gibi iç sese inanmak da çocukluk yaşantımızda oluşur. Çocuk onu yetiştirene muhtaçtır ...
  • Korkmayalım, hazır olalım..

    15 Ocak 2025 Köşe Yazıları

    Vezirköprü önümüzdeki yıllarda gelişecektir. Bu kadar zamandır ekilen tohumların artık çiçek açma vakti geldi. Vezirköprü, bu gelişimle birlikte de değişecektir. Vezirköprü'de oldukça güzel işler oluyor aslında. Özellikle kalabalık öğrenci nüfusuyla okulların çeşitli alanlardaki başarıları, Samsun merkezden uzak olduğu için kendi başına sorunların üstünden gelme zorunluluğu gibi itici güçleri olan Vezirköprü'de hemen her gün bir başarı hikâyesi duyuyoruz. Vezirköprü'de Şahinkaya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin Vatandaş Gazetesi'nin...
  • Anne Babamızın Anne Babalığını Yapmak

    11 Ocak 2025 Köşe Yazıları

    Her aile için çocuk farklı anlamlarla dünyaya gelir. Kimi aile için bir neşe kaynağı, kimi aile için bir insan yetiştirmek, kimi aile için kalabalıklaşmak, kimi aile için yaşlılığında en yakınından birinin olması gibi. Tüm bunlar doğru ya da yanlış değil, kabul edilebilir durumlardır. Genel duruma bakıldığında ise -belki şu an çok fazla olmasa bile yakın zamanda bir tarım ülkesi olduğumuzdan olsa gerek- çocuğun dünyaya geliş amacı çoğunlukla işlere yardımcı olmak, ailenin sürecini kolaylaştırmak, kalabalık olmak olarak görüldü. Bu durum geçmişt...
  • Vezirköprü daha çok çalışmalıdır

    08 Ocak 2025 Köşe Yazıları

    Yıllardır Vezirköprü'nün, yatırım alamayan bir ilçe olarak, zamanında bize yakın olan ilçelerden ne kadar geride kaldığını unutmamalıyız. Açılan bu farkın kapanması için Vezirköprü'nün özellikle siyasetçilerinin ve bürokrasisinin daha fazla çalışmak zorunda olduğu ve ilçe insanının da birlikte olmak zorundalığı ortadadır. İlçemizde çözümü beklenen sorunların tamamlanması oldukça zaman alsa da, bitmiyor değiller. Bunlardan biri olan Organize Sanayi için bütün beklentiler, ilk başvuruların yapıldığı haberimizden sonra gevşedi. Görüyoruz ki, a...