Son Dakika
Gülami’nin Davasına Bayram Sonu Ağır Cezada Başlanıyor 7 Aralık 1969 Pazar
Cumhurbaşkanı Demirel’i Ziyaret Vezirköprü Çankaya Yolunda 13 Aralık 1999 Pazar
Kaymakam Mustafa Oruçoğlu açıkladı: Sekiz Yıldır Yapılmakta Olan Sağlık Merkezi Açılıyor 30 Kasım 1969 Pazar
Salgın hastalığa su azlığı mı neden oluyor. Başkan Binici: Hıfzı Sıhha Kurulu’nun raporu elimizde sularımız sağlam Sarılık ve İshal Salgını Korkutuyor 5 Aralık 1999 Pazar
Sokaklar ellerinde su arayan kadın, çoluk çocuklarla dolu, itfaiye bazı evlere su dağıtıyor: Susuzluk Vezirköprü’ye Ramazanda İşkence Oldu 16 Kasım 1969 Pazar
Kaymakam Şevket Cinbir gerekli önlemleri hazırlamalıyız… dedi. Deprem İhtiyacı İki Depoda Hazırlanacak 21 Kasım 1999 Pazar
Anayasada, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinde ve Türkiye’nin taraf olduğu ekli protokollerde ortaklaşa güvence altına alınan temel hak ve özgürlüklerden herhangi birisinin kamu gücü tarafından ihlal edildiğini düşünen herkes bireysel başvuru yapabilir.
Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunacak olan kişi, öncelikle olağan kanun yollarını bitirmiş olmalıdır. Kısaca olağan kanun yollarının ne olduğundan örnekle bahsedecek olursak şöyle ki; ilk derece mahkeme kararının istinaf ve bir sonraki aşama olan temyiz edilmesidir. Bu ve bunun gibi iç hukuk yollarının tüketilmesi süreci hukuk nezdinde olağan kanun yolu olarak nitelendirilmektedir.
Hakları ihlal edilen kişi yukarıda değindiğimiz olağan kanun yollarını bitirdikten sonra Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunabilir.
Yukarıda belirtilenlerin dışında mahkeme sürecinin gereksiz yere uzadığını düşünerek hakkının ihlal edildiğini düşünen kişi mahkeme sonuçlanmadan veya mahkemenin sonuçlanmasını takiben 30 gün içerisinde Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunabilir.
Bireysel başvuru, olağan kanun yolları tüketildikten sonra 30 gün içinde yapılmalıdır. Bunun istisnası, mücbir sebep bulunması veya ağır hastalık halleridir. Bu durumda bireysel başvuru, mazeret kalktıktan sonra 15 gün içinde yapılmalıdır.
Bireysel başvuru için hazırlanan evraklar, bizzat Anayasa Mahkemesi’ne verilebileceği gibi; cumhuriyet başsavcılıkları veya ilgili mahkemeler aracılığı ile de Anayasa Mahkemesi’ne gönderilebilir. Yurt dışından gönderilecek evraklar ise konsolosluk veya temsilcilikler aracılığı ile gönderilebilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
04 Aralık 2019 Köşe Yazıları
04 Aralık 2019 Köşe Yazıları
04 Aralık 2019 Köşe Yazıları
27 Kasım 2019 Köşe Yazıları