Son Dakika
Anlaşmalı boşanma davası, evliliği sonlandırmak isteyen tarafların, boşanmanın tüm sonuçları hakkında özgür iradeleriyle anlaşarak evlilik birliğini sona erdirmeleri için açılır. Bu dava en az 1 yıl süren evliliklerde, eşlerin mahkemeye birlikte başvurması ya da eşlerden birinin açtığı davayı diğerinin kabul etmesi hâlinde söz konusu olur.
Kanun hükmüne göre, yukarıda belirtmiş olduğumuz durumlarda evlilik birliğinin temelinden sarsıldığı, taraflar da boşanmada anlaşmışsa evliliğin sürdürülmesinin manasız olduğu kabul edilir. Bu gibi durumlarda hakimin boşanmaya karar verebilmesi için tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır.
Anlaşmalı boşanma davası, çekişmeli boşanma davasından farklı olarak bazı şartları taşıması halinde açılabilecektir.
Anlaşmalı boşanma davası açmak isteyen taraflar, en az 1 yıllık süre ile evli kalmış olmalıdırlar. Bu 1 yıllık sürenin başlangıcı ise resmi nikahın yapıldığı gündür. İmam nikahı ile yapılan evlilikler bu hükmün dışında kalmaktadırlar.
Hakim, boşanmak isteyen tarafları bizzat dinlemelidir. Boşanma, kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardan olduğu için boşanma avukatının tarafların yerine geçerek boşanma iradesini açıklaması mümkün değildir.
Tarafların, hakime sunmuş oldukları anlaşma protokolündeki; tazminat, nafaka, velayet gibi konuların hakim tarafından uygun bulunması gerekir. Hakim gerek görürse bu şartlarda değişikliğe gidebilir. Hakim anlaşma üzerinde değişikliğe giderse, anlaşmalı boşanmanın gerçekleşmesi için; tarafların, yapılan bu değişikliği kabul etmeleri gerekir. Taraflar bu değişiklikleri kabul etmezlerse, dava çekişmeli boşanma davasına döner.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
02 Ekim 2024 Köşe Yazıları
28 Eylül 2024 Köşe Yazıları
25 Eylül 2024 Köşe Yazıları
21 Eylül 2024 Köşe Yazıları