logo

Meslek Seçiminde Önemli Faktörler


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com

Üniversite sınavlarına giren ve sonuçlarını eline alan herkes şu sıralar, hangi bölümleri tercih etmeliyim ya da tekrar hazırlanmalı mıyım gibi sorularla meşguller.
Seçeceğimiz meslek; sadece bizim o mesleğe ilgi duymamız, o mesleği yapabilirliğimizle ilgili değil maalesef. Belli başarı yakalasak bile sıralamalarda yukarılarda olmak, tercih sıralamasını iyi yapmak ve biraz da şans faktörünün devreye girmesi gerekiyor.
Meslek seçiminde ilgi ve yeteneklerin en öncelik olduğunu vurgulasak da bazı mesleklerin diğer mesleklere göre belli başlı çekiciliği; maddi kolaylığı, tatil imkanı vs gibi durumlar o mesleğin tercih edilebilirliğini arttırıyor. Bu durum üniversitelerin o bölümünün sıralamasını yükseltiyor.
Durum böyle olunca çocuklar ya da aileler kendilerini o bölüme tabiri caizse atmak için uğraşıyorlar. Başarılı olmayı hepimiz çok istiyoruz fakat iyi sıralama ve puan alıp belli bir üniversiteye yerleşmek amaç değil, kendi uğraş alanlarımızı keşfetmek ve bundan para kazanmak için araç oluyor.
Sık karşılaştığımız durumlardan birisi ise gençlerin geleceğe yönelik umutsuz bakış açıları oluyor. Zaman zaman umutsuzluğa kapılmak olası bir durum olsa bile sürekli bu durumdan şikâyet etmek hayallerimizin önüne set kuruyor.
İşlerin zor olduğunu, olacağını bilmek ve öğrencilik hayatından itibaren kendimizi buna hazırlamak, önlem almak, iş fırsatlarını kovalamak ya da ders çalışmak önemli oluyor.
Meslek seçiminde çeşitli görüşler hâkim. Bunlardan bazılarını maddeler halinde sıralayalım:

  • Mesleğin özellikleriyle kişisel özelliklerimizin yakın olması o meslekten doyum almamızı sağlıyor. Bunun için kendi isteklerimizi, tutumlarımızı bilmemiz, mesleklerin bizden istediklerini bilmemiz ve kendimizi bize uyan meslekle bağdaştırmamız gerekiyor.
  • Bazı meslekler bazı kişilik özellikleri benzer kişiler tarafından sürdürülüyor. Örneğin sosyal biriysek aynı mesleği yapan kişilerin sosyal olmaları daha mümkün oluyor.
  • Seçeceğimiz meslekte mesleki çevreyle uyumu sağlamak mesleğin gerektirdiklerini yapabilmeyi kolaylaştırıyor.
  • Meslek seçiminde bilinçli tercihlerin yanında bilinçaltımızda yücelttiğimiz davranışlarla bir mesleğe yönelmek de mümkün olabiliyor.
  • Meslek seçiminde yaşam tarzı, ilk çocukluk anıları, doğum sırası gibi kavramlar etkili olabiliyor.
  • Anne baba tutumları meslek seçiminde önemli olabiliyor. Aşırı koruyucu veya çocuğu ihmal eden ailelerin çocuklarında meslek seçimi, çocuğa ilgi gösteren ailelerin çocuklarıyla aynı olmayabiliyor. Meslek seçiminde ihtiyaçlarımız önem arz ediyor.
    Siz meslek seçimi yaparken neleri, hangi durumları göz önüne getiriyorsunuz?

Share
1051 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

7+10 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Kendi iç sesimize inanmayı ne zaman bırakırız?

    18 Ocak 2025 Köşe Yazıları

    İç sesimiz bizim için neyin doğru neyin yanlış olduğuna karar veren, bunu bize iyi şekilde hizmet etmek için yapan adeta bir yöneticidir. Tabii bir de dış sesler var. Ailemizin sesi, toplumun sesi, bazı kurallar veya değişen durumlar. İç ses sadece o insana özgüdür ve her insanın iç sesi kendine farklı şeyler söyler. Örneğin “Doydum, artık yememe gerek yok, o kişiyle aynı ortamda bulunmak istemiyorum” gibi. Çoğu köklü davranışın temelleri çocuklukta atıldığı gibi iç sese inanmak da çocukluk yaşantımızda oluşur. Çocuk onu yetiştirene muhtaçtır ...
  • Korkmayalım, hazır olalım..

    15 Ocak 2025 Köşe Yazıları

    Vezirköprü önümüzdeki yıllarda gelişecektir. Bu kadar zamandır ekilen tohumların artık çiçek açma vakti geldi. Vezirköprü, bu gelişimle birlikte de değişecektir. Vezirköprü'de oldukça güzel işler oluyor aslında. Özellikle kalabalık öğrenci nüfusuyla okulların çeşitli alanlardaki başarıları, Samsun merkezden uzak olduğu için kendi başına sorunların üstünden gelme zorunluluğu gibi itici güçleri olan Vezirköprü'de hemen her gün bir başarı hikâyesi duyuyoruz. Vezirköprü'de Şahinkaya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin Vatandaş Gazetesi'nin...
  • Anne Babamızın Anne Babalığını Yapmak

    11 Ocak 2025 Köşe Yazıları

    Her aile için çocuk farklı anlamlarla dünyaya gelir. Kimi aile için bir neşe kaynağı, kimi aile için bir insan yetiştirmek, kimi aile için kalabalıklaşmak, kimi aile için yaşlılığında en yakınından birinin olması gibi. Tüm bunlar doğru ya da yanlış değil, kabul edilebilir durumlardır. Genel duruma bakıldığında ise -belki şu an çok fazla olmasa bile yakın zamanda bir tarım ülkesi olduğumuzdan olsa gerek- çocuğun dünyaya geliş amacı çoğunlukla işlere yardımcı olmak, ailenin sürecini kolaylaştırmak, kalabalık olmak olarak görüldü. Bu durum geçmişt...
  • Vezirköprü daha çok çalışmalıdır

    08 Ocak 2025 Köşe Yazıları

    Yıllardır Vezirköprü'nün, yatırım alamayan bir ilçe olarak, zamanında bize yakın olan ilçelerden ne kadar geride kaldığını unutmamalıyız. Açılan bu farkın kapanması için Vezirköprü'nün özellikle siyasetçilerinin ve bürokrasisinin daha fazla çalışmak zorunda olduğu ve ilçe insanının da birlikte olmak zorundalığı ortadadır. İlçemizde çözümü beklenen sorunların tamamlanması oldukça zaman alsa da, bitmiyor değiller. Bunlardan biri olan Organize Sanayi için bütün beklentiler, ilk başvuruların yapıldığı haberimizden sonra gevşedi. Görüyoruz ki, a...