logo

Meslek Seçiminde Önemli Faktörler


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com

Üniversite sınavlarına giren ve sonuçlarını eline alan herkes şu sıralar, hangi bölümleri tercih etmeliyim ya da tekrar hazırlanmalı mıyım gibi sorularla meşguller.
Seçeceğimiz meslek; sadece bizim o mesleğe ilgi duymamız, o mesleği yapabilirliğimizle ilgili değil maalesef. Belli başarı yakalasak bile sıralamalarda yukarılarda olmak, tercih sıralamasını iyi yapmak ve biraz da şans faktörünün devreye girmesi gerekiyor.
Meslek seçiminde ilgi ve yeteneklerin en öncelik olduğunu vurgulasak da bazı mesleklerin diğer mesleklere göre belli başlı çekiciliği; maddi kolaylığı, tatil imkanı vs gibi durumlar o mesleğin tercih edilebilirliğini arttırıyor. Bu durum üniversitelerin o bölümünün sıralamasını yükseltiyor.
Durum böyle olunca çocuklar ya da aileler kendilerini o bölüme tabiri caizse atmak için uğraşıyorlar. Başarılı olmayı hepimiz çok istiyoruz fakat iyi sıralama ve puan alıp belli bir üniversiteye yerleşmek amaç değil, kendi uğraş alanlarımızı keşfetmek ve bundan para kazanmak için araç oluyor.
Sık karşılaştığımız durumlardan birisi ise gençlerin geleceğe yönelik umutsuz bakış açıları oluyor. Zaman zaman umutsuzluğa kapılmak olası bir durum olsa bile sürekli bu durumdan şikâyet etmek hayallerimizin önüne set kuruyor.
İşlerin zor olduğunu, olacağını bilmek ve öğrencilik hayatından itibaren kendimizi buna hazırlamak, önlem almak, iş fırsatlarını kovalamak ya da ders çalışmak önemli oluyor.
Meslek seçiminde çeşitli görüşler hâkim. Bunlardan bazılarını maddeler halinde sıralayalım:

  • Mesleğin özellikleriyle kişisel özelliklerimizin yakın olması o meslekten doyum almamızı sağlıyor. Bunun için kendi isteklerimizi, tutumlarımızı bilmemiz, mesleklerin bizden istediklerini bilmemiz ve kendimizi bize uyan meslekle bağdaştırmamız gerekiyor.
  • Bazı meslekler bazı kişilik özellikleri benzer kişiler tarafından sürdürülüyor. Örneğin sosyal biriysek aynı mesleği yapan kişilerin sosyal olmaları daha mümkün oluyor.
  • Seçeceğimiz meslekte mesleki çevreyle uyumu sağlamak mesleğin gerektirdiklerini yapabilmeyi kolaylaştırıyor.
  • Meslek seçiminde bilinçli tercihlerin yanında bilinçaltımızda yücelttiğimiz davranışlarla bir mesleğe yönelmek de mümkün olabiliyor.
  • Meslek seçiminde yaşam tarzı, ilk çocukluk anıları, doğum sırası gibi kavramlar etkili olabiliyor.
  • Anne baba tutumları meslek seçiminde önemli olabiliyor. Aşırı koruyucu veya çocuğu ihmal eden ailelerin çocuklarında meslek seçimi, çocuğa ilgi gösteren ailelerin çocuklarıyla aynı olmayabiliyor. Meslek seçiminde ihtiyaçlarımız önem arz ediyor.
    Siz meslek seçimi yaparken neleri, hangi durumları göz önüne getiriyorsunuz?

Share
766 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

1+5 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • BEKLENTİLER KARŞILANIR MI?

    01 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Bilindiği gibi her yenilik ve her değişiklikte insanların beklentilerinin hemen hemen tersi olur. Hayalindeki beklentileri gerçekleşemez. Böylece hayaller kırılır, umutlar söner. Vezirköprü belediyecilik hizmetleri 1930'lardan bu tarafa tahlil edersek ilginç sonuçlar çıkar ortaya. Derici Abdullah Efendi o zaman ki çok kısıtlı olanaklar ile ilçeye bir şeyler yapmaya çalışmış, en azından şehrin merkezine bir büyük park yaptırmıştır. 1940'lı yıllarda Mahmut TEKER belediye başkanlığı görevine gelmiş, o günden bugüne kadar en ileri hizmetlerini h...
  • Vezirköprü’nün bekleyen çok işi var.

    01 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Bu kadar ilerledikten sonra, altyapısı tamamlanıp, yolları açılıp tahsis sürecine geçtikten sonra Karma OSB'nin yerinin değişmesi kolay olmayacaktır. Üstelik işin adında Vezirköprü varsa, olacak işlerin bile olmadığını görmeye alıştığımız sistemde hiç olmayacaktır. Vezirköprü'nün seçimden sonra normalleşme sürecine girdiğini söyleyebiliriz. Bu normalleşme umudumuz odur ki, sakinleşme ve alışmayla beraber olmasın. Çünkü Vezirköprü'nün bekleyen çok işi var. İlçenin çiçeği burnunda Belediye Başkanı Murat Gül'den beklentileri de bu yüzden daha...
  • Ayıp olmasın!

    27 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Psikolojide birey kavramını çokça kullanıyoruz. Birey olmak hayatımızın kontrolüne sahip olmak ve dünyaya hani potansiyelle geldiysek onu gerçekleştirme uğraşlarımızı içeriyor. Bu kitabi tanım her zaman gerçekleri yansıtmıyor. Çünkü biz dünyaya bazen ailemiz yalnız kalmasın diye bazen ebeveynlerimizin çocuk sahibi olma yaşı geldiği için de gelebiliyoruz. Her zaman değil ama çoğu zaman kendi isteklerimizden çok topluma uyum sağlamış olmayı tercih ediyoruz. Çünkü uyum sağlamak yaşamı kolaylaştırıyor bizi diğer insanlara yakınlaştırıyor. Diğer ...
  • Çok vaktimiz olmasa da, fırsat vermeliyiz!

    24 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    “23 Nisan, Türkiye için milli tarihin başlangıcı ve yeni bir dönüm noktasıdır.”                                                                                                                         M. Kemal Atatürk.. İlçede siyaset hemen her gün yeni bir gündemle çalkalanırken günlük olayların etkisi uzun sürmüyor. Geçtiğimiz günlerde yaşana fırtına olsun, Tokat merkezli depremin ilçede hissedilmesi olsun, ya da Vezirköprü'de rastlanmayan molotoflu saldırı olsun etkisini kısa sürede kaybetti. İnsanların asıl konuştukları ya da konuşmayı...