logo

Önce çevremizde yer yoktu, Şimdi tasarruf var!


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

Vezirköprü’de sanayi yapalım dendiğinde, iş sahası oluşturalım dendiğinde yıllarca duyduğumuz sözler “her taraf tarla, tarım arazisinden çıkaramıyoruz. Yerimiz yok!” oldu.
Siyasetçilerimiz bu sözlerin arkasına sığınarak yıllarca Vezirköprü’nün bir Havza gibi, bir Merzifon gibi devlet arazisine sahip olmadığı için yatırım yapılamadığını söyleyip durdular.
Vezirköprü’nün OVA olmasından sonra bu işlerin daha zor olduğu iddia edildi. İlçenin TARIM dışında yapabileceği yoktu. Tarımın yanına cılız bir sesle TURİZM dedik, o da gelişemedi. Alt yapı eksiklerinden OTEL sıkıntısı önemli ölçüde giderildi. Fazlası göz çıkarmaz tabi; Vakıflar da halen bir otel için çalışma yürütüyor mu, bilemiyoruz?
Zaman ilerledikçe, iddia ettiğimiz gelişmeler her yerde kaydedilip Vezirköprü iyice geride kalınca tarım arazisi kavramı değişti. Küçük olsun, büyük olsun, BESİ olsun yer bulunabildi. Hatta yeni hastane ve çevresi imara açılarak güzelim tarlalar bir anda arsaya dönüverdi.

Bugün, yıllarca değişmeyen devlet dairelerimizin binalarının artık eskidiğini ve günün gereklerine uygun şekilde yeniden yapılması gerektiğini görüyoruz.
Hatırlarsanız, bu iş ilk başta İlçe Tarım Müdürlüğü’nün binasından başladı. Belediye’nin iş makineleri çalışırken çatlayan binayı, ‘riskli’ diyerek yıktık. O günden sonra siyasetçilerimiz buranın kısa sürede tamamlanacağını söylemişler miydi, hatırlayamıyorum. Ama aradan geçen bunca zaman sonrasında, İlçe Tarım Müdürlüğü binasının yerinde, Vezirköprü’nün ihtiyacı olan bir otopark olduğunu görüyoruz. En azından bir ihtiyaç gideriliyor, diyeceğim ama içeri kimler neye göre park ediyor bilmiyoruz. İlçe Tarım Müdürlüğü binası TASARRUF tedbirleri gerekçesiyle yapılamıyor.
İlçe Tarım Müdürlüğü arkasından Vezirköprü Belediye binasının Esentepe’ye taşınması fikri tartışıldı. Tasarruf tedbirleri nedeniyle şimdilik rafa kalktı. Peşinden Öğretmenevi ve Hükümet Konağı binaları tartışmada yerlerini aldılar. Otopark ile birlikte başlayan bu binaların tartışması da tasarruf tedbirlerine takıldı.
Bugün eski Özel İdare Binası olan Kaymakamlık Lojmanı ve Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri olarak kullanılan binanın ÇÜRÜK raporu olduğunu öğreniyoruz.
Bu bina da boşaltılsa bile tasarruf tedbirleri gerekçesiyle kısa sürede yapılmayacağını düşünüyorum.
Dün şehri dışında yeri olmadığı için yatırım yapılamadığı iddia edilen Vezirköprü’de bugün şehir içinde tasarruf tedbirleri gerekçesiyle iş yapılamıyor.
Çevremizde yapılanları görüyoruz. Herkes görüyor. Bazı memleketler için tasarruf tedbirleri ya yok, ya da oldukça az tasarruf ediliyor. İş Vezirköprü’ye gelince dünkü tarım arazisi sıkıntısı bugün yerini tasarruf tedbirlerine bırakıyor.
Sanki birileri ısrarla Vezirköprü gelişmesin diye çalışıyor.
Oysa Vezirköprü’nün gerek içi gerekse çevresi için uzun vadeli düzgün bir planlama yapılmalı ve çalışmalar ona göre şekillendirilmeliydi. Herkesin kafasına göre yapacağı çalışmalar ilçenin işlerini zorlaştırmaktan başka işe yaramıyor.
Uzun vadeli plan için halen geç kalınmış sayılmaz. Yeter ki, Vezirköprü üzerine kafa yoran insanları bir araya getirebilelim.

Share
266 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

1+10 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İlçenin yazılı tarihinde 65 yılı geride bıraktık..

    22 Ocak 2025 Köşe Yazıları

    Yıllardır tek derdi Vezirköprü olan VATANDAŞ Gazetesi'nin yayın politikası; sadece olanı bildiği ve gördüğü üzerinden başta ilçe haberlerini okuyucusuna aktarmak ve gelecek nesillerle de oldukça iyi bir arşiv bırakabilmektir.Yıllardır tek derdi Vezirköprü olan VATANDAŞ Gazetesi'nin yayın politikası; sadece olanı bildiği ve gördüğü üzerinden başta ilçe haberlerini okuyucusuna aktarmak ve gelecek nesillerle de oldukça iyi bir arşiv bırakabilmektir. Vatandaş Gazetesi'nin 65 yılı geride bıraktığı bu hafta okuyucularımıza 4523 sayıyla ulaşan bir ...
  • Kendi iç sesimize inanmayı ne zaman bırakırız?

    18 Ocak 2025 Köşe Yazıları

    İç sesimiz bizim için neyin doğru neyin yanlış olduğuna karar veren, bunu bize iyi şekilde hizmet etmek için yapan adeta bir yöneticidir. Tabii bir de dış sesler var. Ailemizin sesi, toplumun sesi, bazı kurallar veya değişen durumlar. İç ses sadece o insana özgüdür ve her insanın iç sesi kendine farklı şeyler söyler. Örneğin “Doydum, artık yememe gerek yok, o kişiyle aynı ortamda bulunmak istemiyorum” gibi. Çoğu köklü davranışın temelleri çocuklukta atıldığı gibi iç sese inanmak da çocukluk yaşantımızda oluşur. Çocuk onu yetiştirene muhtaçtır ...
  • Korkmayalım, hazır olalım..

    15 Ocak 2025 Köşe Yazıları

    Vezirköprü önümüzdeki yıllarda gelişecektir. Bu kadar zamandır ekilen tohumların artık çiçek açma vakti geldi. Vezirköprü, bu gelişimle birlikte de değişecektir. Vezirköprü'de oldukça güzel işler oluyor aslında. Özellikle kalabalık öğrenci nüfusuyla okulların çeşitli alanlardaki başarıları, Samsun merkezden uzak olduğu için kendi başına sorunların üstünden gelme zorunluluğu gibi itici güçleri olan Vezirköprü'de hemen her gün bir başarı hikâyesi duyuyoruz. Vezirköprü'de Şahinkaya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin Vatandaş Gazetesi'nin...
  • Anne Babamızın Anne Babalığını Yapmak

    11 Ocak 2025 Köşe Yazıları

    Her aile için çocuk farklı anlamlarla dünyaya gelir. Kimi aile için bir neşe kaynağı, kimi aile için bir insan yetiştirmek, kimi aile için kalabalıklaşmak, kimi aile için yaşlılığında en yakınından birinin olması gibi. Tüm bunlar doğru ya da yanlış değil, kabul edilebilir durumlardır. Genel duruma bakıldığında ise -belki şu an çok fazla olmasa bile yakın zamanda bir tarım ülkesi olduğumuzdan olsa gerek- çocuğun dünyaya geliş amacı çoğunlukla işlere yardımcı olmak, ailenin sürecini kolaylaştırmak, kalabalık olmak olarak görüldü. Bu durum geçmişt...