Son Dakika
İstimlâk çalışmaları devam ediyor Fabrika Arsasının İstimlâki Yapıldı 24 Ocak 1971 Pazar
42.yılımızda Kaymakamımız Şevket Cinbir, Vatandaş’a zarif bir çiçekle gelirken, Vezirköprü’ye önemli bir müjde haberi getirdi. Keloğlan Filmi Vezirköprü’de Çekilecek 28 Ocak 2001 Pazar
Vezirköprü’nün hayat çizelgesinde dönüm noktası, varan: 1 Orman Fabrikasının İstimlâk İşlemi Başladı 17 Ocak 1971 Pazar
Vezirköprü eski milletvekili Ali Eser’in ilgisi üzerine; Kültür Bakanı (Vezirköprü Eski Kaymakamı) İstemihan Talay ilgileniyor… Köprülü Mehmet Paşa’nın Mezarı Perişan 21 Ocak 2001 Pazar
3. çocuğunu 15 gün sonra dünyaya getirecekti, şehirlerdeki başıboş köpeklere aldırmayanlar bu acı ve feci olaydan ibret alacaklar mı? Kayalar’da Kuyumcu Köylü İki Çocuklu Genç ve Hamile Bir Kadın Kudurarak Öldü 10 Ocak 1971 Pazar
Biz sorduk, Suat Binici açıkladı: Belediyeler, çok zor durumda… Belediye İşçi Sayısını Azalttı 14 Ocak 2001 Pazar
Kiracı ile kiraya veren arasındaki ilişki özel olarak 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenmiştir. Kanun çerçevesinde, bu hukuki ilişkinin bir boyutu da kira alacağı ilişkisidir.
Belirtmek gerekir ki, kira ilişkisi de kendi içinde oldukça farklı alanlara bölünmüştür. Genelde yoğun olarak karşılaşılan konut ve çatılı işyeri kiraları daha özel bir alanı oluşturmaktadır. Belirtmiş olduğumuz şekilde, konutunu veya iş yerini kiraya veren mülk sahibi ile kiracı arasında kira ücreti alacağı bazı zamanlarda sorun teşkil etmektedir.
Öncelikle en başta belirtmek gerekir ki, kira ücretini ödemeyen kiracılara karşı, ev ve iş yeri sahiplerinin, hak kayıplarını önlemek amaçlı kanunda bazı düzenlemeler mevcuttur. Tabi bu durumun suistimal edilip, kiracıların mağdur olmasının da önüne geçilmesi açısından kanunda bu durumlar detaylı olarak, sıkı şekil şartlarına bağlanmıştır.
Kirayı ödemeyen kiracıya karşı mülk sahibinin hukuki süreci başlatmak adına ilk adımı kira ücretinin ödenmesi için noterden ihtarname çekmek olacaktır. İhtarnamede kiracıya birikmiş olan kira ücretinin ödenmesini, ödemenin yapılmadığı takdirde 30 gün sonra mahkeme yolu ile tahliye davasının açılacağı belirtilmelidir. Bu süre zarfında kirayı ödemeyen kiracıya karşı tahliye davası açılır ve sonunda ev tahliye ettirilir.
Bir diğer yöntem şu şekilde olmaktadır. Ev sahibi kiracı aleyhine birikmiş kira ücretinin ödenmesi için icra dairesi aracılığı ilamsız icra takibi gönderir. Bu icra işlemleri sürecinde gene yukarıda bahsettiğimiz gibi icra dairesi kendiliğinden 30 gün içinde kira ücretinin ödenmesini, aksi halde alacaklının (mülk sahibinin) kiracıya mahkeme yolu ile tahliye davası açacağını ihtaren bildirir. Daha sonra kira ücretini ödemeyen kiracıya, kiralanan ev veya iş yeri mahkeme yolu ile tahliye ettirilir.
Bu belirtilen süreçlerde kiracı, kira ücretini öderse, ev veya iş yeri sahibi kiracıyı kiralanandan çıkaramaz. Fakat aynı kira dönemi içerisinde kira borcunu ödemeyen kiracıya yukarıda belirtilen işlemler tekrardan uygulanırsa.; bu defa kiracı, kira ücretini tekraren ödemiş olsa dahi, mülk sahibinin açacağı tahliye davası ile kiralanandan çıkmak zorunda kalır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
20 Ocak 2021 Köşe Yazıları
20 Ocak 2021 Köşe Yazıları
20 Ocak 2021 Köşe Yazıları
13 Ocak 2021 Köşe Yazıları